print
Ședință de coordonare a lucrărilor de construcție-montaj a sistemelor de aprovizionare cu apă în comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, Florești
17.08.2018
1041 accesări

Comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos, raionul Florești, vor avea acces la apă potabilă. Vineri, 17 august a.c., la Cuhureștii de Sus a avut loc o ședință de coordonare a lucrărilor de construcție-montaj planificate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”. Proiectul este finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), cofinanțat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) și implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al ApaSan, S.A. „Servicii Comunale Floreşti" și primăriile partenere.

La ședința de coordonare a lucrărilor au participat reprezentanți ai părților implicate: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), ADR Nord, ApaSan, autorități publice locale, proiectantul și operatorul economic care va executa lucrările. La ședință au participat și reprezentanți ai Î.S. „Administraţia de Stat a Drumurilor", pentru a coordona cu responsabilii de implementarea proiectului de aprovizionare cu apă aspecte privind reabilitarea unor porțiuni de drumuri în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova".

În cadrul subproiectului de aprovizionare cu apă a comunelor Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos urmează să fie construiți 33 327,3 m de rețele de apeduct, 1 546,45 m aducție (sector I) și 3 305,55 m aducție (sector II). Totodată, vor fi construite un sistem de captare a apei de izvor, o staţie de pompare, o stație de captare, patru rezervoare de apă a câte 50 m3 fiecare. Lucrările de construcție-montaj vor demara în curând și vor fi executate de SRL „Polimer Gaz Construcții". Supravegherea tehnică a lucrărilor va fi asigurată de ÎI „Nicolaev Constantin".

În cadrul discuțiilor, Eduard Ungureanu, șeful Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională în cadrul MADRM, a subliniat importanța proiectului și responsabilitățile fiecărui actor implicat în realizarea acestuia. Funcționarul MADRM le-a dorit autorităților locale succes în procesul de executare a lucrărilor și le-a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat în dezvoltarea regională a Republicii Moldova.

La rândul său, Constantin Bândiu, șeful Secției managementul proiectelor (SMP) în cadrul ADR Nord, a menționat că, în cadrul acestui proiect, ApaSan oferă suport pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Totodată, din FNDR sunt finanțate fazele proiectului ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. În ansamblu, obiectivul major al proiectului este asigurarea cu apă potabilă de calitate a 10 localități rurale din raioanele Florești și Soroca. „În cadrul proiectului este creat și un serviciu public de aprovizionare cu apă potabilă pentru populația din localitățile beneficiare. Cu cât mai mulți cetățeni vor fi conectați la sistemul de apeduct, cu atât mai durabil va fi proiectul", a precizat șeful SMP.

Subproiectul de la Cuhureștii de Jos și Cuhureștii de Sus este divizat în două faze. Bugetul pentru prima fază se cifrează la 14,277 milioane de lei, iar pentru a doua fază - 7,436 milioane de lei, bani alocați din sursele FNDR. Bugetul total al proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca", lansat la Băhrinești în luna august 2017, se cifrează la 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei sunt solicitați din sursele FNDR, iar 29,92 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,44 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei - contribuția Servicii Comunale Florești, viitor operator al sistemelor, și 0,451 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale.

După ședința de la Cuhureștii de Sus, specialiștii ADR Nord și reprezentanții MADRM și ApaSan au efectuat o vizită de monitorizare pe șantierul din satul Japca, unde în prezent, în cadrul aceluiași proiect de dezvoltare regională, se desfășoară lucrări de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă.

Copyright © 2025 Agenția de Dezvoltare Regională Nord