Proiectul-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” a devenit subiectul unui studiu de caz realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) România.
Miercuri, 27 iulie, Olguța Anghel și Ingrid Marinescu, reprezentante ale PNUD România – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală, localizat la București, au efectuat o vizită de documentare la ADR Nord, iar ulterior la Consiliul raional Edineț și în orașul Cupcini, unde în prezent se desfășoară lucrări de renovare a viitorului centru de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole, creat în cadrul proiectului-pilot.
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, specialiștii din cadrul Agenției, precum și președintele raionului Edineț, Iurii Garas, le-au prezentat reprezentantelor PNUD România detalii despre proiectului apicol implementat de ADR Nord din sursele Guvernului României, prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (RoAid). Valoarea totală a proiectului apicol se cifrează la 157,382 de euro.
În acest context, directorul ADR Nord a remarcat că interesul sporit al României față de proiectul apicol realizat la nordul Republicii Moldova sporește șansele ca acesta să devină o frumoasă poveste de succes în viitorul apropiat.
În cadrul vizitei în incinta ADR Nord, Olguța Anghel a relatat că, în România, PNUD lucrează în cadrul proiectului „Noul parteneriat pentru cooperare în domeniul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (AOD) cu România”, al cărui scop este să susțină România în a deveni un donator mai eficient, care să contribuie la asigurarea dezvoltării durabile în țările prioritare pentru programul AOD al României. Dat fiind faptul că, în 2016, țara noastră beneficiază de cea mai mare parte a asistenței AOD, PNUD România implementează, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, un proiect de comunicare ce vizează proiectele finanțate de Guvernul României în Republica Moldova.
Potrivit reprezentantelor PNUD România, în rezultatul vizitei de documentare pe care au efectuat-o în Regiunea de Dezvoltare Nord, vor fi elaborate cel puțin două materiale de comunicare despre proiectul-pilot apicol realizat de ADR Nord: un blog post și un infografic.
În cadrul vizitei de lucru, Olguța Anghel și Ingrid Marinescu au discutat cu câțiva dintre partenerii-cheie în implementarea proiectului despre nevoia și statutul proiectului, inclusiv cu reprezentanți ai Asociației obștești „Asociației Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord”, creată recent în cadrul proiectului-pilot. De asemenea, reprezentantele PNUD România au vorbit și cu câțiva apicultori instruți recent în România, după care au vizitat șantierul viitorului centru apicol de la Cupcini.
RoAid reprezintă anagajmentul României pe termen lung de a da mai departe ceea ce a învățat de-a lungul propriului său proces de tranziție către un stat democratic și o economie de piață – de a împărtăși atât lecțiile pozitive, cât și pe cele negative, cu cei care trec prin procese similar şi pentru care experiența noastră este relevantă şi necesară. Republica Moldova este principala prioritate geografică a RoAid. Țara noastră beneficiază de cea mai mare parte din asistența pentru dezvoltare acordată de România unei țări.