print
Apicultorii din nordul Moldovei au participat la cel de-al doilea ciclu de seminare despre biologia, nutriția și patologia albinelor, organizat în cadrul unui proiect-pilot finanțat de România
18.03.2016
2078 accesări

100 de apicultorii din nordul Republicii Moldova au participat, în perioada 14-18 martie, la seminarul „Aspecte vechi și noi în biologia, nutriția și patologia albinelor”, organizat în cadrul proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul Raional Edineț și finanțat de Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare.

Este vorba de cel de-al doilea ciclu de seminare programate în cadrul proiectului-pilot, primul ciclu având loc în perioada 22-26 februarie curent.

Seminarul a fost ținut în satul Brătușeni, raionul Edineț, precum și în orașele Soroca și Bălți de către conf. dr. Narcisa Mederle de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, România.

„Mulțumesc că am avut ocazia să mai întâlnesc oameni care mai au încă suflet bun, care mai cred în Dumnezeu, mai cred în iubire și mai cred în principiile sănătoase ale vieții. Ideea acestui proiect este minunată, este absolut reală și ancorată în actualitate. Și eu îmi doresc, ca și domnii apicultori, să fie doar un început și o continuare. Vă felicit foarte mult pentru tot ce ați făcut”, a spus conf. dr. Narcisa Mederle.

„Îmi pare bine că instruirile pe care le-a prezentat doamna Mederle sunt de un mare interes pentru apicultorii din nordul Moldovei”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug, precizând că proiectul-pilot finanțat de Guvernul României este implementat conform programului.

„În paralel, ne gândim și la un alt concept de proiect, ca să prelungim și să lucrăm în beneficiul apicultorilor. Proiectul-pilot de față este un mic start, care ne va oferi posibilitatea să avem un centru regional de procesare și ambalare a mierii de albine. Ne propunem, în continuare, să dezvoltăm împreună noi idei și vom căuta surse de finanțare suplimentare pentru a avea posibilitate să dezvoltăm proiectul apicol mai departe”, a menționat directorul ADR Nord.

Profesoara de la Timișoara le-a prezentat apicultorilor din raioanele de nord ale republicii informații prețioase despre cum să hrănească suplimentar familiile de albine și în ce situații se impune o astfel de alimentație. Totodată, ca și în cadrul primului ciclu de seminare, conf. dr. Narcisa Mederle s-a referit și la profilaxia și combaterea celor mai importante boli infecțioase și micotice ale albinelor.

De asemenea, în cadrul celui de-al doilea ciclu de seminare s-a mai vorbit despre actele normative privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile mierii, măsurile de supraveghere și control al unor substanțe și al reziduurilor în miere. Totodată, au fost prezentate informații utile și despre mai multe tehnici de participare la expoziții internaționale în scopul promovării produselor și cum apicultorii să atragă investiții străine.

„Pentru mine, cel de-al doilea seminar a însemnat o emoție dublă, dar, mai mult decât atât, o mare realizare. În primul rând că mesajul către dvs. s-a întors către mine, de asemenea, și că am reușit să împletesc partea aceasta informațională și teoretică cu partea practică, iar întâlnirea de la Colegiul de Zootehnie și Medicină Veterinară din Brătușeni a fost într-o dublă ipostază: acea cu apicultorii, dar și cu studenții colegiului, astfel încât orele petrecute acolo au avut efectul dorit atât pentru mine, cât și pentru cei prezenți. În partea a doua a seminarului ne vom referi și la câteva directive, câteva norme legislative referitoare la produsele apicole, pe care comunitatea europeană le cere, în ideea că nu doar să producem miere, dar și să o punem pe masa oamenilor, pentru că asta înseamnă sănătate și înseamnă o viață frumoasă și curată”, a spus conf. dr. Narcisa Mederle.

Proiectul apicol realizat de ADR Nord prevede crearea unui sistem de achiziții, stocare, procesare, ambalare și formare a loturilor de produse apicole la nivel regional. De asemenea, 100 de apicultori locali vor fi instruiți cum să utilizeze programele de implementare a standardelor internaţionale de calitate şi de inofensivitate alimentară în cadrul a 10 seminare și a unei vizite de studiu organizate în perioada pasivă a sezonului apicol.

Totodată, în cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor.

Valoarea totală a proiectului-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” se cifrează la 157,382 de euro, oferiți prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare a României. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.

Amintim că la evenimentul de lansare a proiectului, care a avut loc în iunie 2015, au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, precum și ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa Marius Lazurca.

Inițiativa a fost pregătită în cadrul unui proiect de twinning din domeniul dezvoltării regionale, finalizat în 2014, la care au participat, în calitate de parteneri, instituții publice din România și din Franța.

Amintim că o primă experiență de promovare a producătorilor de miere în nordul republicii a fost Festivalul Mierii, organizat de ADR Nord la sfârșitul lunii septembrie 2014, în contextul celei de-a doua ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Ediția a doua a Festivalului Mierii a avut loc la începutul lunii octombrie, la Bălți, în contextul Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, eveniment organizat în cadrul celei de-a treia a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord