print
Sesiune de instruire la ADR Nord despre importanța aspectelor sociale și de gen în procesul de realizare a proiectelor de infrastructură
05.11.2015
1795 accesări ADR Nord,

Specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au participat joi, 5 noiembrie 2015, la o sesiune de instruire dedicată integrării dimensiunii de gen în proiectele de infrastructură realizate Regiunea de Dezvoltare Nord. Evenimentul, sprijinit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a fost moderat de către dr. hab. Ludmila Malcoci, expert național în domeniul aspectelor sociale și de gen.

În cadrul instruirii, specialiștii ADR Nord au fost informați cum să abordeze corect și să țină cont de componenta socială și de gen în procesul de realizare a proiectelor de infrastructură. Totodată, participanții la ședință au fost informați despre particularitățile grupurilor sociale defavorizate și de faptul că trebuie să fie luate în calcul necesitățile și posibilitățile diferitor grupuri sociale și de gen. În acest context, s-a pus accent pe importanța consultării potențialilor beneficiari ai proiectelor de infrastructură atât la faza incipientă a proiectelor, cât și pe parcursul realizării acestora. Măsura este necesară în vederea diminuării eventualelor nemulțumiri din partea populației în raport cu produsul final al proiectului.

Potrivit dr. hab. Ludmila Malcoci, asigurarea transparenței și accesul cetățenilor la informațiile de interes public în ceea ce privește realizarea unor proiecte în comunitate este importantă la toate etapele de implementare a proiectului. O atenție sporită trebuie să fie acordată grupurilor sociale vulnerabile, care, în egală măsură, sunt beneficiari ai proiectelor de dezvoltare, dar care, de multe ori, nu sunt consultate atunci când se iau deciziile importante.

Dr. hab. Ludmila Malcoci s-a referit la un șir de aspecte de gen din perspectiva proiectelor de dezvoltare a infrastructurii cum ar fi conectarea la apă și canalizare, colectarea deșeurilor menajere solide, renovarea drumurilor, precum și la proiecte de eficiență energetică.

Specialiștii ADR Nord au realizat importanța faptului că, în procesul de elaborare a proiectelor de dezvoltare regională, este necesar a se acorda o atenție sporită consultării populației la faza incipientă a proiectelor și pe parcursul realizării acestora, ținându-se cont de aspectele de gen și de necesitățile grupurilor social defavorizate.

Sesiunea de instruire se încadrează în planul de acțiuni al proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL) în Republica Moldova”, aria de intervenție 2, „Planificare și programare regională”. Proiectul MSPL este implementat de GIZ și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

Copyright © 2025 Agenția de Dezvoltare Regională Nord