Risipeni (Fălești), 2 iunie 2015. Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a efectuat o vizită de monitorizare în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”.
În cadrul unei ședințe de lucru care a avut loc ieri în incinta Primăriei comunei Risipeni s-a discutat despre cum decurg lucrările în cadrul proiectului de aprovizionare cu apă a comunei. La ședință au participat autorități publice locale și reprezentanți ai operatorului economic care efectuează lucrările de construcție a apeductului.
Ulterior, participanții la ședință s-au deplasat în afara localității, unde urmează a fi construită o stație de tratare a apei, după care au inspectat proprietățile tehnice ale hidranților procurați în cadrul proiectului. În rezultatul acestei ședințe, s-a constatat că lucrările decurg conform graficului. Totodată, din cauza unei erori cadastrale, s-a constatat necesitatea modificării locației unde va fi construită stația de tratare a apei. Potrivit operatorului economic care efectuează lucrările de construcție, este necesară mutarea locației cu aproximativ 20 de metri. Autoritățile locale urmează să execute demersurile prevăzute de legislație în acest sens.
Amintim că în comuna Risipeni, raionul Fălești, sunt în desfășurare lucrările pentru construcția a 21,815 km de apeduct. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 11 776 067,80 de lei, oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Proiectul de la Risipeni a fost lansat în 2014, anul trecut valorificându-se circa 2 999 947,80 de lei pentru lucrările de construcție a apeductului. În 2015, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat alocarea, din FNDR, a 8 776 120 de lei pentru finalizarea lucrărilor de construcție a apeductului.
Grație acestui proiect, aproximativ 2200 de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa, localități ce intră în componența comunei Risipeni, au toate șansele să beneficieze de apă potabilă la robinete, utilizând tehnologii prietenoase mediului.
În raionul Fălești este cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.