Un grup de 8 specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și 2 reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) au participat, în perioada 3-17 mai 2015, la un curs de stagiere în Polonia, organizat în cadrul proiectului „Managementul proiectului - instrument al dezvoltării locale şi regionale. Experienţa Regiunii Wielkopolska pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, lansat de ADR Nord și Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska în aprilie 2015, la Bălți.
Stagiul s-a desfășurat în orașul Poznań, în cadrul Departamentului de politici regionale și a Departamentului de implementare a proiectelor ale Oficiului Mareșalului Regiunii Wielkopolska.
Stagiarii și-au aprofundat cunoștințele în domeniul pregătirii și implementării proiectelor, cu accent special pe fondurile de preaderare la Uniunea Europeană. La rândul lor, participanții vor putea ulterior să fie ei înșiși formatori.
Pe parcursul stagierii, specialiștii ADR Nord au efectuat o vizită de studiu în orașul Śrem, precum și vizite în teren la un șir de proiecte finanțate prin intermediul fondurilor europene.
La finalul stagierii, mareșalul Regiunii Wielkopolska, Marek Woźniak, le-a înmânat participanților diplome de absolvire. „Filozofia pe care am abordat-o este de a fi recunoscători pentru ceea ce am primit. Prietenii din vest ne-au explicat cum să facem față procedurilor europene. Și deoarece credem că am învățat asta, încercăm să transmitem experiența noastră mai departe. Moldova este o țară cu aspirații europene, iar noi suntem cei care putem sprijini Moldova în acest parcurs. UE este o familie, iar noi suntem promotorii ideii de a extinde această famile. UE oferă o șansă de îmbunătățire a calității vieții. Polonia a avut această șansă și a folosit-o. Mă bucur că ați venit să învățați. Capitalul uman este cel mai important lucru”, a declarat mareșalul Marek Woźniak.
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a mulțumit mareșalului pentru deschidere și l-a invitat să participe la cea de-a treia ediție a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, eveniment ce urmează a fi organizat de ADR Nord în luna octombrie 2015. Totodată, directorul ADR Nord și mareșalul Regiunii Wielkopolska au discutat despre intenția de încheiere a unui acord de colaborare între Regiunea Nord și Regiunea Wielkopolska. Un dialog în acest sens va fi inițiat după alegerile locale generale din 14 iunie a.c., când va fi aleasă noua componență a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord. „Pe parcursul zilelor petrecute în Polonia, ne-amconvins că denumirea de Wielkopolska (Polonia Mare) reprezintă într-adevăr regiunea dvs. Suntem convinși că această colaborare va contribui, prin acțiuni concrete, la dezvoltarea Regiunii de Dezvoltare Nord a Moldovei. Susținem cu fermitate aspirațiile europene ale Moldovei și nu vedem o altă cale de dezvoltare”, a menționat directorul ADR Nord.
„Experiența polonă acumulată va avea un impact important în procesul de implementare a proiectelor din Regiunea de Dezvoltare Nord. Specialiștii noștri au beneficiat de o instruire calitativă, având posibilitatea să urmărească procesul integral privind managementul ciclului proiectelor de dezvoltare regională atât la nivel teoretic, cât și practic”, susține Constantin Bândiu, șeful Secției managementul proiectelor, ADR Nord.
După organizarea cursului de stagiere în Polonia, o delegație de experți polonezi va vizita, în luna septembrie, Regiunea de Dezvoltare Nord. Atunci vor fi planificate următoarele acțiuni în cadrul proiectului moldo-polon.
Proiectul moldo-polon urmărește să consolideze capacitățile instituționale ale ADR Nord și ale autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord, precum și ale factorilor interesaţi de absorbția efectivă a fondurilor naționale și internaționale prin sporirea cunoștințelor în domeniu, dezvoltarea abilităților analitice și schimbul de bune practici.
În rezultatul realizării proiectului moldo-polon, vor fi elaborate 3 concepte de proiecte în cele 3 microregiuni ale Regiunii de Dezvoltare Nord. Totodată, specialiștii din cadrul ADR Nord își vor îmbunătăți cunoștințele în domeniul implementării politicii de dezvoltare regională. De asemenea, proiectul mai prevede instruirea a 25 de reprezentanți din cadrul administrației publice locale.
Proiectul moldo-polon, în valoare de 203.985 zloți (aproximativ 60 de mii de euro), este cofinanţat în cadrul programului de colaborare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.