Un grup de jurnaliști de la câteva instituții mass-media naționale și locale, membre ale Asociației Presei Independente (API), au vizitat luni, 27 aprilie 2015, două destinații turistice din nordul republicii, unde Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a realizat proiecte de dezvoltare regională finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).
Prima destinație a jurnaliștilor a fost în raionul Glodeni, la Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”, unde ADR Nord a realizat proiectul „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, pentru care FNDR a oferit peste 5,5 de milioane de lei. Astfel, însoțiți de managerul de proiect Aurel Bodean, jurnaliștii au vizitat zimbrăria din preajma satului Moara Domnească și pensiunea „La Fontal", situată în vecinătatea satului Cobani.
Amintim că la Pădurea Domnească au fost construite un punct de informare pentru turiști și o belvedere la zimbrărie, iar în preajma lacului relict „La Fontal” au fost construite 3 pensiuni a câte 7 locuri de cazare fiecare, spații pentru camping și o parcare pentru autoturisme.
Parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni, a fost următoarea destinație pe care au vizitat-o jurnaliștii. La Țaul, unde este cel mai mare parc dendrologic din republică, ADR Nord realizează proiectul „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”. Jurnaliștii s-au întâlnit cu vicepreşedintele Consiliului raional Dondușeni, Tatiana Cojocaru, și primarul de Țaul, Andronii Mitrică.
Până în prezent, în cadrul celor două etape de implementare a proiectului de la Țaul, din sursele FNDR au fost alocați circa 9,5 de milioane de lei, pentru construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a parcului, precum și renovarea casei-muzeu.
Vizita a avut loc în cadrul proiectului „Sporirea vizibilităţii programelor de dezvoltare regională în mass-media audiovizuale”, finanţat prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), şi în baza unui acord de parteneriat semnat de API şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.