Florești, 29 ianuarie 2015. Autoritățile publice locale și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din raionul Florești s-au reunit în incinta Consiliului raional Florești, unde au participat la o ședință de inițiere în procesul de elaborare a capitolului „Managementul deșeurilor solide” (MDS) din Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Florești (SDSE Florești).
Ședința, la care au participat 27 de primari din raionul Florești, a avut loc în cadrul proiectului-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de gestionare a deşeurilor solide în raionul Florești”, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Capitolul despre MDS din SDSE Florești va fi elaborat în conformitate cu Programul regional sectorial (PRS), domeniul Managementul deșeurilor solide (MDS). Acest document strategic a fost elaborat cu sprijinul Guvernului Germaniei și aprobat în cadrul ședinței Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord din 13 februarie 2013.
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că procesul de regionalizare a serviciilor comunale este un lucru foarte complicat. „Floreștiul este primul raion din nordul republicii unde, în mai multe localități, funcționează o societate pe acțiuni de salubrizare. Este un pas important. Pentru ca sistemul de MDS să fie unul viabil în tot raionul Florești, avem nevoie de un document strategic. Putem obține un astfel de document doar cu aportul fiecăruia dintre noi”, a relevat directorul Ion Bodrug.
Liuba Băbălău, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor la ADR Nord, le-a vorbit primarilor despre PRS în domeniul MDS pentru Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), divizată în două zone de management a deșeurilor. Zona 1 a RDN cuprinde raioanele Sângerei, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Râşcani, Soroca, Drochia și municipiul Bălți. Zona 2 a RDN cuprinde raioanele Ocniţa, Donduşeni, Edineţ și Briceni. Ambele zone corespund aranjamentelor din Strategia de Gestionare a Deșeurilor. Investițiile necesare pentru proiectele de MDS în RDN se cifrează la aproximativ 32 de milioane de euro.
La rândul său, Vladislav Cantea, expert în MDS de la GIZ, s-a referit la un șir de particularități în procesul de elaborare a capitolului despre MDS, prezentând totodată și un plan de acțiuni. Una din activitățile ulterioare ședinței de azi presupune colectarea datelor statistice despre localitățile implicate în proiect. S-a stabilit ca primăriile să prezinte experților GIZ datele statistice respective în decurs de două săptămâni. Despre necesitatea colectării calitative a datelor statistice a vorbit Igor Neaga, consultant regional GIZ.
„Când am început să implementăm proiectul de MDS nu aveam studiu de fezabilitate. Așa cum despre problema deșeurilor vorbim de mai mult timp, să nu ne oprim aici și să continuăm ceea ce ne-am propus. E timpul să avem o strategie de dezvoltare a întregului raion și să depunem la ADR Nord cât mai multe proiecte de dezvoltare regională. Mergem pe o cale corectă. Vă chem pe toți să facem Moldova noastră mai curată!", a spus primarul orașului Florești, Grigore Cojocaru.
Ala Stârcu, președintele Asociației obștești „Areopagus”, s-a pronunțat în favoarea abordării ecologice a problemei deșeurilor. „Folosesc produse ecologice. Nu produc deșeuri. Prin urmare, nu am nevoie să închei un contract în privința serviciului de MDS, pe care mi-l impune primăria”, a spus Ala Stârcu.
În perioada următoare, până în lunile septembrie-octombrie, ADR Nord și GIZ vor oferi autorităților din raionul Florești asistență tehnică în procesul de elaborare a capitolului despre MDS din SDSE Florești, astfel încât, începând cu anul 2016, documentul strategic să fie valid. Acest fapt le va permite autorităților locale din raionul Florești să obțină finanțare pentru realizarea proiectul-pilot de îmbunătățire a serviciilor de gestionare a deșeurilor solide.
Potrivit Centrului de Sănătate Publică din raionul Florești, din cauza managementului precar al deșeurilor, componența chimică a apei potabile din majoritatea fântânilor (90-95%) nu corespunde normelor sanitare. De asemenea, o mare parte din apele de suprafață (60-70%) sunt poluate.