A fost semnat Acordul de parteneriat în cadrul proiectului-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS” (GIS - Sistemul Datelor Geospațiale). Documentul a fost semnat la Bălți, în cadrul evenimentului de inaugurare a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția II, care a avut loc în perioada 24-27 septembrie a.c.
Acordul a fost semnat de către opt parteneri ai proiectului-pilot, în prezența Ambasadorului Republicii Cehe la Chișinău, Excelența Sa Jaromír Kvapil. Astfel, de rând cu directorul ADR Nord, documentul a fost semnat și de reprezentanții Î.S. „Cadastru”, S.A. „RED-Nord”, S.A. „CET-Nord”, Î.M. „Apă-Canal Bălți”, SRL „Bălți-Gaz”, S.A. „Drumuri Bălți” și S.A. „Moltelecom”.
Acordul semnat este necesar pentru a dezvolta o bază de date care să ofere suport decizional și să faciliteze atragerea investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord.
Printre responsabilitățile pe care și le-au asumat instituțiile partenere sunt furnizarea datelor statistice necesare proiectului, realizarea componentei spațiale a bazei de date și, după caz, dezvoltarea de produse software adiționale.
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a mulțumit E.S. Jaromír Kvapil pentru suportul continuu, apreciind înalt colaborarea fructuoasă dintre ADR Nord și Ambasada Republicii Cehe la Chișinău. „Sperăm că acest proiect de maximă importanță pentru Regiunea de Dezvoltare Nord și, posibil, pe viitor, pentru toată țara, să fie unul de bun augur și să ajute la atragerea investițiilor”, a menționat directorul ADR Nord.
„Omul sfințește locul”, a remarcat E.S. Jaromír Kvapil, făcând referință la eforturile ADR Nord de a apropia dezvoltarea Regiunii Nord a Republicii Moldova de politicile de dezvoltare regională din statele Uniunii Europene.
La rândul său, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Parea, a calificat momentul semnării Acordului drept un „eveniment deosebit”, mulțumind Ambasadei Republicii Cehe la Chișinău pentru sprijinul constant oferit Regiunii de Dezvoltare Nord.
Obiectivul general al proiectului-pilot este crearea conexiunilor dintre ADR Nord și cele 11 raioane și municipiul Bălți din Regiunea de Dezvoltare Nord. Întrucât realizarea unui astfel de proiect ce ar acoperi toată regiunea este costisitor, proiectul va acoperi inițial doar municipiul Bălți.
Platforma GIS reprezintă un suport modern și eficient în facilitarea deciziilor privind dezvoltarea regională, atragerea investitorilor, valorificarea potențialului turistic al regiunii, precum și pentru elaborarea unor analize socio-economice.
Conceptul de proiect „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS” a fost elaborat de ADR Nord și urmează a fi realizat în perioada 2014-2016, cu sprijin financiar din partea Republicii Cehe, prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare. În 2013, proiectul-pilot menționat a fost îmbunătățit în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, grație suportului consultativ și metodologic din partea experților francezi și români.