Fălești, 6 iunie 2014. Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) s-au întrunit în cea de-a doua ședință ordinară din acest an, în orașul Fălești, pentru prima dată în altă localitate din nordul republicii decât orașul Bălți, unde își află sediul Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).
La cea de-a doua ședință ordinară a CRD Nord, prezidată de către președintele Ion Parea, au participat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc, membrii CRD Nord, primarii localităților din raionul Fălești și specialiști de la ADR Nord.
După îndelungate discuții, cei 30 din 48 membri ai CRD Nord prezenți la ședință au votat în unanimitate aprobarea Programului regional sectorial (PRS) de Alimentare cu apă şi canalizare (AAC) pentru Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) și au luat act de un șir de modificări în Planul anual de activitate al ADR Nord. „Problema prioritară a regiunii noastre rămâne aprovizionarea cu apă potabilă de calitate și construcția sistemelor de canalizare", a subliniat președintele CRD Nord, Ion Parea.
„Mă bucur să văd că există conlucrare dintre membrii CRD Nord și specialiștii ADR Nord, întrucât activitățile ce țin de elaborarea și aprobarea Programelor regionale sectoriale presupun, în primul rând, dialog eficient la nivelul autorităților publice locale", a remarcat viceministrul Liviu Oboroc.
Membrilor CRD Nord li s-a adus la cunoștință situația actuală din domeniul implementării PRS în RDN. În acest context, specialiștii ADR Nord au prezentat informații despre elaborarea conceptelor de proiecte posibile în domeniile Managementul deșeurilor solide (MDS) și Eficiența energetică a clădirilor publice (EECP). Totodată, specialiștii ADR Nord s-au referit și la procesul de elaborare a PRS în domeniul Drumuri locale şi regionale (DLR) pentru RDN.
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a informat pe membrii CRD Nord despre proiectele ADR Nord realizate în perioada ianuarie-mai curent, referindu-se și la implementarea politicii de dezvoltare regională de către autorităţile publice locale de nivelurile I și II din RDN. „Aprobarea celui de-al treilea PRS, și anume cel din domeniul alimentare cu apă și canalizare, reprezintă încă un pas important. Acest fapt ne va permite să avem o viziune strategică clară și ne va ajuta să elaborăm proiecte fezabile de alimentare cu apă și canalizare", a menționat directorul ADR Nord.
Subiect de discuții a generat și prezentarea procesului de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pentru perioada 2016-2020, inițiată de ADR Nord odată cu organizarea, în luna mai 2013, a Conferinței internaționale „Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020”.
Atașamente
Despre CRD Nord
CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), formate din municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. Consiliul Regional are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii Consiliului Regional își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Mai multe detalii despre CRD Nord se găsesc AICI.