Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat vineri, 4 aprilie a.c., comuna Costeşti din raionul Râşcani, unde Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a implementat, din surse financiare oferite prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), proiectul „Aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Râșcani”.
Locuitorii satului Duruitoarea Veche beneficiază de apă potabilă de calitate şi acces la sistemul de canalizare. Sătenii au spus că sunt mulţumiţi de sistemul de aprovizionare cu apă. Aceştia i-au povestit Prim-ministrului că în anul 2010, când, din cauza temperaturilor înalte, au secat fântânile, nu le venea să creadă în viabilitatea unui proiect care le va aduce apă potabilă de calitate la robinet, chiar în case.
„Accesul la apă potabilă este o bucurie enormă mai ales pentru femeile de la ţară. Acum suntem şi noi moderne. Ne era foarte dificil cu treburile casnice, când trebuia să aducem apă de la fântâni, care era poluată”, a spus o localnică.
Primarul din localitate, Ion Pleșca, susţine că, odată cu aprovizionarea cu apă, a sporit şi interesul oamenilor faţă de imobilele din zonă.
Şeful Guvernului a discutat cu sătenii despre necesitatea îmbunătăţirii infrastructurii în zonă, construcţia drumului şi atragerea investiţiilor, care să garanteze oamenilor locuri de muncă.
„Cu acces la apă potabilă de calitate, infrastructură adecvată şi locuri de muncă remunerate, cei care locuiesc în sate vor beneficia de aceleaşi condiţii ca şi locuitorii de la oraş”, a spus Premierul, la întâlnirea cu locuitorii din Costeşti.
„Acest proiect este unic. Ceea ce ne-a impresionat este activismul oamenilor și faptul că au colectat o contribuție de peste 100 de mii de lei, bani necesari pentru elaborarea documentației tehnice la proiect, ceea ce este semnificativ pentru această localitate mică”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.
Construcţia rețelelor de canalizare în satul Duruitoarea Veche și reconstrucția stației de epurare și extinderea rețelelor de canalizare în Costești se numără printre alte câteva activități importante ce urmează a fi realizate în cadrul acestui proiect.
Valoare totală a proiectului de aprovizionare cu apă şi construcţia reţelei de canalizare este de 1.117.306 de euro (inclusiv, investiții germane - 1 103 431 de euro, contribuția locală - 13 875 de euro). În comuna Costeşti locuiesc 4130 de oameni.
Lucrările de reconstrucție a apeductului din Duruitoarea Veche au fost finalizate integral în august 2012, fiind inaugurat la 6 septembrie 2012. La scurt timp, a avut loc și recepția finală a lucrărilor. Bunurile obținute în urma implementării proiectului au fost transmise beneficiarului final, APL Costești, în octombrie 2012. Pe lângă măsuri de optimizare a infrastructurii, proiectul a contribuit și la optimizarea capacităților operaționale ale prestatorului de serviciu ÎMDP „Apă-Canal Costești”.
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, în cadrul căruia este implementat proiectul de aprovizionare cu apă potabilă şi acces la sistemul de canalizare din satul Duruitoarea Veche, este implementat de GIZ și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.
Premierul Iurie Leancă împreună cu reprezentanții ADR Nord și GIZ au vizitat ieri şi Întreprinderea de Stat „Nodul Hidroenergetic Costești” de la Barajul Costeşti-Stânca, unde urmează să fie efectuate lucrări de consolidare a nodului hidrotehnic şi elaborat sistemului informaţional împotriva viiturilor. Acestea vor fi realizate în cadrul proiectului EAST AVERT, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul operaţional comun Republica Moldova-România-Ucraina. Grantul oferit în cadrul acestui proiect constituie 2291 mii euro. De asemnea, Prim-ministrul a discutat cu conducerea autorităţii administrative de nivelul I şi II, precum şi cu locuitorii oraşului Râşcani despre proiectele ce urmează să fie puse în aplicare în zonă.