Bălți, 21-22 mai 2013. Conferința Internațională cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020” a avut loc. Evenimentul a reunit, în prima zi a lucrărilor, peste 150 de participanți: actori regionali, naționali și internaționali, reprezentanți ai mediului academic din Republica Moldova și antreprenori.
Organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), în strânsă colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) al Republicii Moldova, evenimentul marchează începutul procesului de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a Regiunii de Dezvoltare Nord, până în anul 2020. E de notat că organizarea conferinței a fost asistată de către partenerii ADR Nord din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Republica Letonă, a căror contribție la revizuirea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord, lansată în cadrul evenimentului, a fost substanțială.
La deschiderea conferinței, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a mulțumit partenerilor de dezvoltare și participanților pentru interesul exprimat față de procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pe termen mediu și a subliniat importanța abordării de tip bottom-up în planificarea strategică regională. „Planificarea de jos în sus, cea care vine de la societate spre autoritățile publice locale și spre interesele regiunii, va asigura parteneriate de succes”, a subliniat ministrul Răducan.
La rândul său, Kaido Sirel, Șeful secției Operațiuni al Delegației Uniunii Europene, a comunicat, în mesajul său de salut, că există mai multe posibilități din partea Uniunii Europene de susținere a investițiilor în Republica Moldova și că în perioada 2014-2020 urmează să fie sprijinite mai multe proiecte în domeniul administrației, aplicării legii și îmbunătățirii dezvoltării rurale.
Excelența Sa Marius Lazurca, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, s-a referit la eficiența parteneriatului dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest din România și ADR Nord din Republica Moldova, menționând că parteneriatul este de bun augur și că va genera proiecte de succes în domeniul dezvoltării regionale.
Conferința internațională de la Bălți este, potrivit viceministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Veaceslav Guțuțui, o platformă reușită pentru promovarea Regiunii de Dezvoltare Nord și atragerea investițiilor în regiune. „Mă bucur că, în acest context, Universitatea de Stat «Alecu Russo» din Bălți este un partener important al ADR Nord”, a subliniat viceministrul, care a prezentat, cu această ocazie, și despre cele mai importante rezultate ale proiectelor de dezvoltare regională implementate de MDRC prin intermediul celor trei agenții de dezvoltare din Republica Moldova.
„Conferința Internațională «Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020» va lăsa, sper, o amprentă pozitivă în promovarea și conturarea mai clară a imaginii Regiunii de Dezvoltare Nord, în paralel cu politicile europene de dezvoltare și cooperare regională”, a spus președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Parea.
În prima zi a conferinței, a fost organizat „Târgul proiectelor regionale”, premieră în Republica Moldova, în cadrul căruia a fost prezentat potențialul investițional al Regiunii de Dezvoltare Nord. Cu această ocazie, eventuali investitori au făcut cunoștință cu specificul proiectelor pe care ADR Nord le-a implementat în anii 2010-2012, precum și cu cel al proiectelor aflate în curs de implementare. Totodată, au fost prezentate și proiectele din Planul Operațional Regional Nord, moment ce a marcat lansarea unui portofoliu de proiecte, editat ad-hoc.
La sesiunea de inaugurare a conferinței și, ulterior, în contextul „Târgului proiectelor regionale”, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a remarcat că obiectivul conferinței internaționale de la Bălți este de a schița o imagine clară a Regiunii de Dezvoltare Nord. „Îmi exprim speranța și totodată convingerea că rezultatele conferinței ne vor ajuta să vedem cum va arăta Regiunea de Dezvoltare Nord în următorii ani, până în anul 2020. Acest eveniment este o excelentă ocazie de a prezenta partenerilor externi potențialul investițional al regiunii. Credem că proiectele implementate și evenimentele organizate de ADR Nord sunt indicatorii pozitivi ce ne demonstrează că actuala direcție de dezvoltare a Republicii Moldova este corectă”, susține directorul ADR Nord.
Totodată, cu ocazia conferinței internaționale, a fost lansat, în premieră, compendiumul de studii a necesităților și oportunităților „Politici regionale prin prisma analizelor sociologice și social-economice”, autori Igor Cojocaru, Irina Movilă și Gheorghe Neagu. Compendiumul, de 121 de pagini, a fost elaborat în strânsă colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. De asemenea, au fost lansate albumul foto „Regiunea de Dezvoltare Nord” și broșura „Bine ați venit în Regiunea de Dezvoltare Nord!”, în limbile română și engleză.
„Strategia de dezvoltare e regiunii pentru perioada 2014-2020 poate să aducă plus valoare Regiunii Nord, dacă, cum spunea și ministrul Marcel Răducan, procesul de planificare regională este făcut de jos în sus. Sunt sigur că demersul de a cupla mecanismele de dezvoltare ale Regiunii Nord și ale Republicii Moldova la mecanismele europene își vor produce roadele în perioada următoare. Ne exprimăm dorința de a colabora”, a spus directorul general ADR Vest, România, Sorin Maxim.
În cea de-a doua zi a evenimentului, consultanții internaționali care au participat la eveniment s-au întrunit în incinta ADR Nord în cadrul unei ședințe de planificare a procesului de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord până în anul 2020. Ulterior, evenimentul s-a încheiat cu participarea membrilor delegațiilor internaționale la activitățile culturale dedicate Zilei orașului Bălți, sărbătorită pe 22 mai.
Printre partenerii externi, participanți la eveniment, se numără: Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), reprezentanții Proiectului Uniunii Europene „Asistență Tehnică pentru Programul de Susținere Bugetară Sectorială - Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA)”, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ambasadele României, Germaniei, Poloniei, Cehiei, Letoniei, Suediei, SUA etc.
Prin organizarea conferinței internaționale de la Bălți, ADR Nord a urmărit să demonstreze angajamentul său de a accelera și a asigura procesul de dezvoltare socio-economică echilibrată și durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord, prin reducerea dezechilibrelor de dezvoltare socio-economică în interiorul regiunii, precum și prin susținerea actorilor regionali în procesul de creare a parteneriatelor.