print
Locuitorii satului Duruitoarea Veche din raionul Rîșcani vor avea apă potabilă la robinete
06.09.2012
4622 accesări

DURUITOAREA VECHE, RÎȘCANI, 6 septembrie 2012. A fost inaugurat apeductul din satul Duruitoarea Veche, raionul Râșcani. Acesta va asigura cu apă potabilă cei aproape 400 de locuitori ai satului. Proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare este gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, cu sprijinul financiar și în parteneriat cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Investițiile s-au cifrat la peste 2,2 milioane de lei. Pînă la acest moment, peste 100 de gospodării au fost conectate. În total, au fost construiți 7,5 kilometri de apeduct și 3,3 kilometri de canalizare.

„Acest proiect este unic fiindcă oferă populației atît acces la apă, cît și la canalizare. Ceea ce ne-a impresionat este activismul oamenilor și faptul că au colectat o contribuție de peste 100 de mii de lei, ceea ce este semnificativ pentru această localitate mică”, a afirmat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion BODRUG, la lansarea apeductului.

La rîndul său, primarul comunei Costești, Ion PLEȘCA, a menționat: „În 2006, aveam vreo 40 de fântâni în sat. Astăzi avem doar 3, apa cărora nu e potabilă. Iată de ce am insistat să aducem apa la robinete, pentru ca această comunitate să supraviețuiască”.

„Sperăm că această experiență va fi multiplicată la nivel de raion și de țară. Pentru raionul Rîșcani, apa și canalizarea reprezintă baza strategiei de dezvoltare socio-economică”, a afirmat președintele raionului Rîșcani, Ion PAREA.

Ana Guțuleac, în calitatea sa de tînără mămică, relatează că viața ei s-a schimbat considerabil după ce s-a conectat la serviciul de apă: „Acum nu mai sînt nevoită să car apă pentru necesitățile casnice și nici să îmi fac griji că fac baie copilului în apă tulbure. Acest proiect e ca o mană cerească pentru mine”.

Pentru anul viitor, este preconizat construcția a 6 kilometri de canalizare. Serviciul de apă și canalizare va fi gestionat de Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” din or. Costești, care beneficiază de asistența GIZ la elaborarea unui plan de afaceri, astfel încît activitatea sa să fie deopotrivă eficientă, în beneficul public, și profitabilă. Pînă la sfîrșitul anului 2012, ÎM „Apă-Canal” din or. Costești va primi finanțare de la GIZ pentru reparația oficiului și procurarea echipamentului necesar pentru buna funcționare a operatorului.

Pe componenta de aprovizionarea cu apă și canalizare, GIZ mai susține un alt proiect-pilot, și în satul Roșu din raionul Cahul. Abordarea GIZ este de a impulsiona cooperarea intercomunitară, astfel ca localitățile învecinate să presteze în comun servicii, pentru a crește eficiența și optimiza costurile.

Recent, consiliile raionale Cahul și Rîșcani au aprobat componentele actualizate pe apă și canalizare din Strategiile raionale de dezvoltare socio-economică. Cu asistența GIZ, au fost grupate localitățile pe posibilitățile de conectare la servicii de apă și canalizare, în funcție de accesul la bazine hidrografice și nu neapărat de hotarele administrative. Ulterior, localitățile vor fi asistate la elaborarea documentației tehnice pentru procurare, studiilor de fezabilitate, pentru a atrage mai ușor investiții în domeniu.

De asemenea, administrațiile publice locale sînt sprijinite la extinderea și modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referință: eficiența energetică; gestionarea deșeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistență la programarea și planificarea regională. 

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

GALERIE VIDEO

GALERIE FOTO

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord