print
Marcel RĂDUCAN: Suntem obligați să ne unim și să facem tot posibilul pentru un progres calitativ nou în dezvoltarea regiunilor țării!
15.06.2010
1822 accesări

- Stimate domnule ministru, Ministerul pe care-l conduceți și care concentrează și administrează activitățile din sfera construcțiilor și dezvoltării regionale, a apărut cu puțin timp în urmă. Cum apreciați Dvs. înșivă primele rezultate ale activității sale?

Marcel Răducan: Da, într-adevăr, în prezent structura ministerului a fost renovată și include două blocuri importante - construcțiile și dezvoltarea regională. Ambele direcții au o importanță colosală pentru Moldova. Sînt bucuros că, în pofida perioadei scurte de timp, în care activează ministerul, au fost realizate mai multe rezultate semnificative.

- Există o lege despre împărțirea R. Moldova în șase regiuni. Care este rostul acestei legi, de ce s-a împărțit anume în regiuni? Vor fi un fel de județe?

- Legea despre dezvoltarea regională împarte R. Moldova în șase regiuni. Însă nu sunt regiuni administrative, ci sunt șase regiuni de dezvoltare: Nord, Centru, Sud, Transnistria, Găgăuzia și municipiul Chișinău. Adoptarea acestei legi a fost o sugestie a donatorilor noștri din exterior. Scopul regionalizării este de a facilita absorbția finanțărilor din afară, necesare pentru realizarea proiectelor cu impact regional. Regiunile sunt conduse de consilii formate, conform legii, din reprezentanții raioanelor. Azi este dificil să spunem dacă această împărțire în regiuni ne dă sau nu ne dă ceva deoarece, timp de doi ani, de când a fost adoptată legea, nu s-a făcut nimic. În jumătate de an a fost mișcată piatra din loc. De exemplu, a fost  creat un fond de dezvoltare regională, aprobat prin Legea bugetului. Este vorba de 135 de milioane de lei. Nu este prea mult, însă este suficient pentru a demonstra partenerilor din afară și celor din interior, care vor să investească în proiecte, că guvernul este gata să participe și el cu o cotă a sa.

-  Problema ce ține de dezvoltarea regională are o importanță deosebită pentru Moldova. Care va fi modul în care va avea loc soluționarea principalei probleme a regiunilor noastre, și anume subdezvoltarea infrastructurii? Situația existentă în capitală este relativ normală. Pe cînd cea din provincie...

- Infrastructura țării noastre necesită modificări fundamentale! Problema ce ține de dezvoltarea infrastructurii se cere a fi soluționată într-un ritm cît se poate mai accelerat. Construcția și repararea drumurilor naționale, asigurarea cu apă potabilă, edificarea unor obiecte sociale de importanță vitală reprezintă doar vîrful aisbergului care întruchipează planurile noastre cu privire la dezvoltarea regională.

Cum rămîne cu problema finanțării? Este cunoscut că proiectele ce țin de infrastructură necesită investiții financiare importante...

- Pentru schimbarea situației sînt necesare mijloace financiare importante. Bugetul Național nu poate acoperi astfel de cheltuieli. Principalul punct de orientare pentru noi îl reprezintă asistența donatorilor din străinătate. În prezent, prin intermediul Uniunii Europene, CSI, SUA și altor state există posibilitatea atragerii a milioane de dolari și euro în dezvoltarea infrastructurii noastre. Este necesară organizarea corectă a colaborării cu comunitatea internațională și formularea unor cerințe concrete și argumentate. 

Cu acest scop, în prezent, a fost elaborat un document extrem de important, care desemnează principiile și sarcinile de bază ale dezvoltării regionale - Strategia Națională a Dezvoltării Regionale a Moldovei. Strategia determină noi abordări în dezvoltarea social-economică și cea de infrastructură a Moldovei, contribuie la dinamizarea dezvoltării orașelor, precum și la revigorarea proceselor economice în satele țării. Este vorba despre utilități elementare, de care, într-o mare măsură, sînt lipsite regiunile noastre: apeducte și canalizare, sisteme de livrare a gazelor naturale, de alimentare cu apă potabilă de calitate, cu mijloace moderne de comunicație. Toate aceste neajunsuri împiedică dezvoltarea businessului mic și mijlociu, care ar trebui să devină temelia dezvoltării economice a Moldovei.

Complexitatea și calitatea concepției elaborate au obținut o apreciere înaltă din partea organizațiilor donatoare din străinătate, care s-au arătat dispuse să asigure acoperirea financiară necesară a cheltuielilor. Este un succes!

- Ce proiecte vor fi implementate în regiunea Nord pentru asigurarea populației cu rețele de apă și canalizare?

- Sigur că este important ca, atunci când vorbim de proiecte regionale, acestea să aibă un impact regional. La Nord, un astfel de impact l-ar avea un apeduct magistral cum este, de exemplu, cel care se întinde de la Soroca până la Bălți. Ar fi foarte bine dacă noi ne vom propune scopul ca să ramificăm acest apeduct pentru Drochia, Florești, Sângerei și Dondușeni.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord