Prima   -  Noutăți - ADR Nord a desfășurat sesiuni de informare în cadrul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor din Regiunea de Dezvoltare Nord

ADR Nord a desfășurat sesiuni de informare în cadrul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor din Regiunea de Dezvoltare Nord

04.11.2022   228 accesări  

În perioada 2-4 noiembrie 2022, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a desfășurat trei sesiuni de informare în cadrul Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor din Regiunea de Dezvoltare Nord, propuse spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Cele două sesiuni de informare din Râșcani și Soroca, precum și o sesiune de informare online au reunit 38 de reprezentanți ai autorităților publice locale din orașele-poli de creștere și orașele care au aprobate Programe de revitalizare urbană (PRU) sau care sunt în proces de elaborare / actualizare a PRU.

Concursul a fost lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova în data de 1 noiembrie 2022, în contextul implementării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 916/2020 cu privire la aprobarea Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere. Scopul Concursului de proiecte este de a susține accelerarea dezvoltării socio-economice a orașelor, în special a orașelor-poli de creștere, capabile să susțină dezvoltarea în zonele rurale proxime.

Prezentul concurs de selectare a proiectelor va fi realizat în cadrul a două apeluri lansate și desfășurate simultan conform prevederilor HG nr. 152/2022 și anume:

Apel pe listă  pentru proiectele ce vor fi finanțate în cadrul măsurilor:

  • Măsura 2.1 Conectivitate și mobilitate urbană;
  • Măsura 2.2 Competitivitate și susținerea activităților economice;
  • Măsura 2.4 Modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și a rețelelor de utilități publice.

Apel competitiv  pentru proiectele ce vor fi finanțate în cadrul măsurii:

  • Măsura 2.3 Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice.

În prezent, în Regiunea de Dezvoltare Nord sunt elaborare PRU pentru orașele Otaci, Dondușeni și Râșcani, iar PRU ale orașele Ocnița și Sângerei sunt actualizate. De asemenea, în orașele-poli de creștere Edineț și Soroca sunt instituționalizate și consolidate Unități de implementare a proiectelor (UIP), iar la Bălți elaborarea Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare (2023-2028) se află la etapa de finalizare. Aceste activități se desfășoară în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL in Moldova.

Mai multe informații despre organizarea Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor propuse spre finanțare din FNDR, se găsesc pe site-ul ADR Nord.