Prima   -  Noutăți - Vizită de monitorizare la șantierul viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord

Vizită de monitorizare la șantierul viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord

18.09.2020   1762 accesări  

Specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au monitorizat vineri, 18 septembrie a.c., procesul de execuție a lucrărilor de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și sprijinit de Proiectul de Competitivitate din Moldova. Sediul viitorului Centru, cu o suprafață de 6054 m2, se află pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).

La vizita de monitorizare au participat directorul ADR Nord, Maria Prisacari, și specialiști în monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției. Reprezentanții ADR Nord s-au documentat despre situația curentă privind implementarea proiectului și au luat act de un șir de aspecte ce urmează să fie luate în considerare în procesul implementării.

În cadrul vizitei pe șantierul viitorului Centru, reprezentanții ADR Nord au verificat situația curentă privind implementarea primei etape a proiectului. Prima etapă prevede intervenții la Blocul nr. 4 și Blocul nr. 5, cu efectuarea următoarelor tipuri de lucrări: arhitectură și rezistență, construcții structuri metalice, instalații interioare de alimentare cu apă și canalizare, echipament electric de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu etc. Specialiștii ADR Nord au constatat că lucrările sunt executate conform graficului.

În urma implementării integrale a proiectului, cele două blocuri finisate care vor găzdui Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic vor fi conectate la electricitate, rețele de apă și canalizare, rețeaua Internet și alte rețele de telecomunicații. Totodată, va fi creată o structură de management a Centrului, instituită în baza unui Regulament de funcționare.

Parteneri strategici de dezvoltare în cadrul proiectului sunt USAID, Suedia și UK aid, finanțatori ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, care va susține implementarea proiectului „Crearea în municipiul Bălți a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”. Contribuția Proiectului de Competitivitate din Moldova ține de dotare cu mobilier și echipamente a spațiilor renovate ale viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord.

Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 37,54 milioane de lei, din care 28,50 milioane de lei - din sursele FNDR. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat, prin Decizia nr. 23/20 din 04.08.2020, alocarea a 16 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2020. Pentru prima etapă a proiectului au fost contractate lucrări în valoare de 9,27 milioane de lei din FNDR.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase