Prima   -  Noutăți - Apeductul din raionul Fălești va fi gata în cel mult șase luni

Apeductul din raionul Fălești va fi gata în cel mult șase luni

14.02.2020   1770 accesări   Guvernul RM

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat în ședință responsabili din autoritățile publice centrale și locale pentru a examina problema aprovizionării cu apă a raionului Fălești.

Ion Chicu a menționat: „Problema aprovizionării cu apă este una stringentă. Proiectele începute trebuie revizuite și finalizate. Am examinat situația la Hâncești, localitățile din lunca Prutului. Acolo deja se lucrează. Vreau să vedem ce putem întreprinde la Fălești, ca în cei mai scurți termeni oamenii  să beneficieze de aprovizionare cu apă potabilă.”

Coordonatorul proiectului a informat premierul despre situația actuală și investițiile necesare pentru a definitiva lucrările. Proiectul, început în 1984, este gata în proporție de 90%. E necesar de realizat un set de lucrări de amenajare a terenului în vecinătatea stației de tratare a apei, de reabilitat 2,5 km de drum și de testat echipamentele și pompele instalate acum câțiva ani.

Până în prezent, în proiect au fost investiți 112 milioane de lei. Pentru încheierea lucrărilor mai sunt necesare cca 15 milioane de lei. În cel mult șase luni stația va intra în funcțiune și va alimenta cu apă potabilă cca 20 de mii de consumatori - locuitorii orașului Fălești și cei ai satelor Bocșa, Risipeni, Năvârneț și Albineț.

Secretarul de Stat, Dorin Andros, a informat că apeductul Prut-Fălești are capacitatea de a alimenta cu apă potabilă întreg raionul Fălești.

Premierul Ion Chicu a solicitat grupului de lucru să facă o evaluare a magistralei, a stației de tratare a apei și a echipamentelor pentru a clarifica necesitatea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor și extinderea proiectului în toate localitățile raionului Fălești.