Dezvoltare regională
Planificare regională
Legislație
Anunțuri & invitații
Publicații & produse media
Achiziții publice
Galerie multimedia
Prima   -  Noutăți - ADR Nord monitorizează post-implementare trei proiecte realizate în raionul Ocnița

ADR Nord monitorizează post-implementare trei proiecte realizate în raionul Ocnița

16.09.2024   1900 accesări  

Specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au efectuat joi, 12 septembrie, vizite de monitorizare post-implementare în cadrul a trei proiecte de dezvoltare regională realizate în raionul Ocnița.

În orașul Otaci, specialiștii ADR Nord au vizitat locația unde a fost implementat proiectul „Centrul Creativ-Ivanovativ «PRO Cariera» Otaci”, realizat în perioada 2016-2017 din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională. În prezent, acest proiect este în proces de evaluare post-implementare. În cadrul vizitei, au avut loc discuții cu Vladimir Viscun, viceprimarul orașului Otaci, Alexandr Nadolinîi, specialist în construcții, și  Iurie Plopa, președintele raionului Ocnița.

În cadrul proiectului de la Otaci, s-au finanțat doar lucrările de reparație exterioară a clădirii Centrului Creativ-Inovativ „PRO Cariera”, precum și de amenajare a stadionului, în timp ce responsabilitatea pentru reparațiile și amenajările interioare a revenit aplicantului. ADR Nord a oferit propuneri pentru depășirea provocărilor și a recomandat identificarea altor surse de finanțare pentru cofinanțarea proiectului. Acestea din urmă nu au fost realizate, ceea ce a condus la neîndeplinirea integrală a obiectivului proiectului.

A doua locație vizitată de către specialiștii ADR Nord a fost satul Călărășeuca, unde a fost implementat proiectul „Modernizarea infrastructurii turistice prin construcția drumului de acces către Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» din satul Călărășeuca”, realizat în perioada 2020-2021. Proiectul se află la etapa de monitorizare a durabilității. Conform Planului de acțiuni pentru perioada 2022-2026, 70% dintre activitățile planificate au fost realizate. Rămân de implementat măsuri de promovare turistică, cum ar fi instalarea de panouri, editarea de broșuri și pliante, precum și intensificarea promovării prin intermediul mass-media. Beneficiarii finali au raportat o creștere semnificativă a numărului de vizitatori la mănăstire, datorită îmbunătățirii infrastructurii.

În orașul Ocnița, a treia locație vizitată, specialiștii ADR Nord au monitorizat proiectul „Păstrăm trecutul pentru viitor - Reabilitarea patrimoniului istoric al orașului Ocnița pentru generațiile viitoare”, realizat în cadrul Programului de dezvoltare urbană, în perioada 2022-2023. Proiectul se află la etapa de monitorizare a durabilității. Până în prezent, 50% dintre activitățile prevăzute pentru perioada 2024-2027 au fost realizate. O propunere discutată în cadrul vizitei a fost intensificarea salubrizării zonei reabilitate, în special în perioada toamnă-iarnă, cu o frecvență săptămânală, în locul celei lunare actuale.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase