Prima   -  Noutăți - ADR Nord evaluează durabilitatea și impactul proiectului „Apă pentru viață în regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”

ADR Nord evaluează durabilitatea și impactul proiectului „Apă pentru viață în regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”

20.11.2023   1968 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord evaluează durabilitatea și impactul proiectului „Apă pentru viață în regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), Fundației Filiala din Moldova a Fundației SKAT  implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriilor partenere.

Specialiștii ADR Nord în monitorizare, evaluare și management proiecte au efectuat vineri, 17 noiembrie, o vizită de monitorizare post-implementare la SA „Servicii Comunale Florești” și în comuna Cuhureștii de Sus.

Astfel, ADR Nord își propune să evalueze eficacitatea acțiunilor întreprinse în cadrul proiectului, progresul realizat în raport cu obiectivele stabilite, evaluarea capacităților instituționale și manageriale prestatorului de serviciu de aprovizionare cu apă  pentru asigurarea viabilității rezultatelor proiectului, starea bunurilor primite în rezultatul implementării proiectului, impactul proiectului asupra comunităților beneficiare și gradul de satisfacție a cetățenilor privind calitatea serviciilor prestate de către SA „Servicii Comunale Florești”.

În cadrul ședinței de lucru desfășurate cu participarea specialiștilor ADR Nord și reprezentanților SA „Servicii Comunale Florești” s-a discutat despre calitatea serviciilor prestate de către companie, despre capacitățile instituționale și manageriale ale instituției pentru asigurarea viabilității rezultatelor proiectului, despre pașii ce au fost întreprinși pentru menținerea durabilității proiectului, despre impactul și efectele globale asupra comunităților beneficiare ale proiectului.

Reprezentanții  SA „Servicii Comunale Florești” i-au familiarizat și le-au prezentat specialiștilor ADR Nord noile tehnologii din dotare, inclusiv programe ce sunt folosite de către companie pentru gestionarea și prestarea unui serviciu performant și calitativ.

Participanții la întrunire au vizitat obiectivele create în cadrul proiectului în comuna Cuhureștii de Sus, pentru a evalua starea acestora, gradul de funcționalitate etc. În acest context, specialiștii ADR Nord au formulat un șir de recomandări care vor fi incluse în raportul de evaluare post-implementare a proiectului.

Obiectivul general al proiectului: Cetățenii din 11 localități ale raioanelor Florești și Soroca au acces la serviciul public durabil de alimentare cu apă și sanitație în conformitate cu abordarea Servicii publice locale eficiente.

Proiectul, format din trei subproiecte, a fost finanțat din sursele FNDRL:

  • Subproiect nr. 1: „Construcția rețelelor de apeduct pe teritoriul satului Băhrinești, raionul Florești, cu conectarea la două puncte de racordare, amplasate în orașul Mărculești și satul Lunga”; valorificat: 8.189.680 lei
  • Subproiect nr. 2: „Construcția rețelelor de apeduct în comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos – etapa I”; valorificat: 14.453.790 lei
  • Subproiect nr. 3: „Construcția rețelelor de apeduct în comunele Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos – etapa II”; valorificat: 7.527.270 lei

Indicatori realizați din sursele FNDR:

  • 6 localități beneficiare conectate la sistemul de apeduct (Băhrinești, Cuhureștii de Sus, Unchitești, Nicolaevca, Cuhureștii de Jos, Țepordei)
  • 87,02 km rețele interne apeduct construite;
  • 1 stație de captare construită;
  • 1 stație de pompare construită;
  • 2 castele de apă construite;
  • 8 panouri de informare confecționate.

Suma totală valorificată din sursele FNDRL: 30.170.740 lei

În cadrul proiectului au fost planificate și realizate activități finanțate prin intermediul Fundației Filiala din Moldova a Fundației SKAT  implementator al Proiectului Elveției ApaSan, fiind realizați următorii indicatori:

  • 4 localități beneficiare conectate (Japca, Vertiujeni, Târgul-Vertiujeni, Zăluceni);
  • 70,90 km rețele interne apeduct construite;
  • 1 stație de captare construită;
  • 3 stații de pompare construite;
  • 1 castel de apă construit;
  • 5 rezervoare de apă potabila construite/reabilitate;
  • 7 emisiuni TV realizate;
  • 9 publicații în presă.

Suma valorificată prin intermediul Fundației Filiala din Moldova a Fundației SKAT: 32.711.870 lei

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase