Prima   -  Noutăți - NORTEK, primul centru de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, a fost lansat la Bălți

NORTEK, primul centru de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, a fost lansat la Bălți

02.12.2022   3050 accesări  

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) NORTEK din Regiunea de Dezvoltare Nord, cu o suprafață de 6054 mp, și-a deschis larg ușile pentru rezidenții care planifică să dezvolte activități sau să lanseze start-upuri în domeniul inovării și transferului tehnologic.

Vineri, 2 decembrie 2022, pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), a avut loc lansarea CITT NORTEK. La eveniment au participat Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova; Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării; Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale; E.S. Kent Longsdon, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova; E.S. Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova; Scott Hocklander, directorul Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova; Karin Borovic, șefa Secției cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Suediei; Maria Prisacari, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord; Ghenadie Șmulschii, viceprimar al municipiului Bălți; reprezentanți ai asociațiilor din sectorul privat, ai mediului academic și ai societății civile.

Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova: „Oamenii noștri sunt foarte muncitori, sunt inovatori și am văzut că, atunci când le sunt create condiții, ei își pot dezvolta pe deplin potențialul pe care îl au. Vedem antreprenori de succes atât în diasporă, cât și acasă. Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, își vor crește și dezvolta afacerile și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor.”

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Am toată încrederea că astfel de proiecte vor contribui la dezvoltarea economiei și capacităților de cercetare și vor aduce prosperitate în Regiunea de Dezvoltare Nord. Pentru realizarea acestui proiect, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, au fost alocați 24,9 mil. lei. Așteptările sunt ca CITT NORTEK să atragă investiții în regiune și să contribuie la stabilirea parteneriatelor cu alte structuri similare de cercetare din țară și de peste hotare, să creeze oportunități de dezvoltare inteligentă în Republica Moldova, dar și premise pentru utilizarea noilor tehnologii în producere. Mulțumesc partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit. Să avem o cooperare eficientă în continuare și rezultate pe potriva așteptărilor.”

E.S. Kent Longsdon, ambasadorul SUA în RM„O investiție atât de mare și de importantă este posibilă doar prin parteneriate de colaborare și inovare care au stat la baza acestui proiect. Guvernul Republicii Moldova, Universitatea din Bălți și Primăria municipiului Bălți s-au angajat de la bun început în proiectul NORTEK, asigurând finanțare, resurse, expertiză și administrare pentru a-l transforma în realitate. La fel, aș vrea să menționez contribuțiile sectorului privat. Acestea vor fi esențiale pentru a crea nu doar un spațiu, dar un adevărat centru de educație, antreprenoriat și industrie. Statele Unite, prin USAID, împreună cu Guvernul Suediei și UK aid au asigurat sprijin complementar pentru construcția, echipament, precum și suport instituțional și programatic la faza inițială. Această asistență va continua și la următoarele etape de dezvoltare. Este evident că NORTEK va avea un rol revoluționar în regiunea de nord a Moldovei.”

Maria Prisacari, directoare ADR Nord: „Cercetarea, inovarea și transferul tehnologic sunt măsuri prioritare în țara noastră, reflectate atât în documentele strategice naționale, cât și în Programul Operațional Regional Nord pentru anii 2022-2024. Consolidarea infrastructurii regionale de cercetare, inovare și transfer tehnologic va impulsiona și va accelera dezvoltarea regiunii noastre, creând premise pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea afacerilor. Pe lângă lucrările de construcție-montaj de creare a Centrului NORTEK, ADR Nord și MIDR au elaborat «Programul de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare 2023-2027», aprobat recent la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, document strategic ce prevede consolidarea și extinderea activității Centrului NORTEK în calitate de Hub antreprenorial regional. Totodată, la nivel regional, suntem în proces de elaborare a studiului privind specializarea inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord, iar Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, lansat astăzi, va avea un rol important în acest sens. Proiectul NORTEK confirmă susținerea Guvernului Republicii Moldova și a partenerilor de dezvoltare, printr-o investiție importantă, valorificarea sectorului de cercetare și inovare la nivel regional. Împreună dăm regiunii noastre o nouă direcție de dezvoltare – cea a inovării și transferului tehnologic.”

În cadrul evenimentului, Veronica Savin, manager de proiect la ADR Nord, a informat publicul despre etapele proiectului de creare în municipiul Bălți a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, implementat în două etape. Etapa I a prevăzut intervenții la Blocul nr. 4 și Blocul nr. 5, cu efectuarea următoarelor tipuri de lucrări: arhitectură și rezistență, construcții structuri metalice, instalații interioare de alimentare cu apă și canalizare, echipament electric de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu etc. În Etapa II au fost executate lucrări de finisare a Blocului 4 și Blocului 5, etajele 2, 3, 4, cu următoarele tipuri de lucrări de bază: arhitectură; încălzire, ventilare și condiționare; rețele interioare de alimentare cu apă și canalizare, lucrări electrice de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu, automatizare și amenajarea teritoriului. 

Cele două blocuri finisate ale CITT NORTEK au fost conectate la electricitate, rețele de apă și canalizare, la rețeaua Internet și la alte rețele de telecomunicații. Totodată, a fost creată o structură de management a Centrului, instituită în baza unui Regulament de funcționare.

NORTEK va exercita un impact pozitiv asupra celor circa 4.500 de studenți ai Universității din Bălți, care vor beneficia de laboratoare, spații de co-working și de expoziții, zone de printare 3D, robotică, microelectronică, fablab. Astfel, și companiile din domeniile fashion, IT, inginerie, creativitate și automotive din Regiunea de Dezvoltare Nord vor putea crea proiecte de colaborare, cercetare și dezvoltare tehnologică (R&D).

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectoarele public și privat, Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți și partenerii de dezvoltare, creat prin contribuția financiară a Guvernului Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Pentru NORTEK, din FNDRL au fost alocate 24,9 mil. lei în infrastructura deja existentă. Partenerii strategici de dezvoltare USAID, Suedia și UK aid susțin Centrul NORTEK prin investiții în infrastructură, programe educaționale, digitalizare și antreprenoriat.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase