|
Prima - Oportunități de finanțare - A fost lansat un nou program de stat pentru susținerea inovațiilor digitale și start-upurilor tehnologice
Întreprinderile micro, mici și mijlocii, precum și persoanele fizice care intenționează să înființeze o afacere vor putea beneficia de suport financiar pentru inovații digitale și start-upuri tehnologice. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Start-upurilor Tehnologice, prin intermediul căruia va oferi finanțare nerambursabilă sub formă de granturi de până la 500.000 de lei pentru IMM-uri inovatoare și startup-uri, în scopul stimulării cercetării, dezvoltării și inovării în domeniile tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, producției industriale durabile, tehnologiilor ecologice etc. Sergiu Gaibu, ministrul Economiei: „Acest program este foarte important pentru noi ca și Guvern, dar și pentru țara noastră, pentru că fără inovații și fără dezvoltare tehnologică este complicat să crești o economie și o societate dezvoltată. De aceea, vrem să integrăm cercetarea din domeniul educațional, împreună cu talentele sale și să le transformăm în inovații și produse, care să ducă faima țării noastre. Mai mult, vrem să preluăm modele de succes din țări precum Statele Unite ale Americii și Suedia și să le implementăm la noi, cu ajutorul inovatorilor tineri și ambițioși care doresc să facă schimbări pentru societate, La rândul nostru, încercăm din resursele Guvernului să alocăm, proiectăm și pilotăm primele proiecte și cu ajutorul partenerilor să creștem această valoare a inovațiilor". Potrivit directorului interimar ODA, Dumitru Pîntea, inovația este un motor al dezvoltării economice și durabile. Prin intermediul noului program din portofoliul instituției va fi susținută dezvoltarea și promovarea pe piață în scopuri comerciale a produselor și/sau serviciilor pentru următoarele domenii prioritare: tehnologii informaționale și comunicații; media digitală; fabricație; agricultură; educație; sănătate; servicii financiare; industrii creative; e-comerț și reciclare. Dumitru Pîntea, director interimar ODA: „Programul va funcționa în baza a trei componente de finanțare tematică. Prima componentă este inovarea digitală și se referă la idei și metode inovatoare care conduc la dezvoltarea de produse, servicii sau modele de operare digitale sau electronice. A doua componentă vizează tehnologia verde, și anume, progrese în domeniul cercetării și dezvoltării care stimulează apariția de noi produse și servicii tehnologice cu scopul de a înlocui materialele, mașinile, procesele și sistemele care generează rezultate negative pentru mediu. A treia componentă se referă la producția sustenabilă – dezvoltarea de procese, practici și aplicații inovatoare care să transforme modelele existente de producție industrială pentru a promova circularitatea resurselor”. În cadrul evenimentului au fost prezentate modele de afaceri inovatoare și digitale din R. Moldova și Estonia. Solicitanții de finanțare nerambursabilă trebuie să corespondă anumitor condiții:
Finanțarea de până la 500 mii lei, cu o contribuție proprie de 20% din valoarea proiectului investițional, va fi oferită ținându-se cont de următoarele criterii:
Programul de Susținere a Inovațiilor Digitale și Startup-urilor Tehnologice este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit. Pentru implementarea programului vor fi alocate din bugetul de stat 60 milioane lei. Implementarea acțiunilor Programului sunt finanțate din bugetul de stat și susținute prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
|