Prima   -  Noutăți - Ședință de monitorizare a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”

Ședință de monitorizare a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”

04.12.2018   2502 accesări  

Părțile implicate în procesul de implementare a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca” s-au reunit în incinta Consiliului raional Florești, unde au participat marți, 4 decembrie a.c., la o ședință de monitorizare a proiectului.

La ședința de monitorizare au fost puse în discuție aspecte tehnice privind situația lucrărilor în cadrul proiectului, transmiterea bunurilor în proprietate, precum și delegarea gestiunii și darea în folosință a sistemelor de apeduct. Totodată, s-a mai discutat și despre unele provocări ce apar la diferite etape de implementare a proiectului și modalitățile de soluționare a lor.

Precizăm că din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Totodată, Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) oferă sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca. Obiectivul major al proiectului este asigurarea cu apă potabilă de calitate a 10 localități rurale din raioanele Florești și Soroca. „În cadrul proiectului este creat și un serviciu public de aprovizionare cu apă potabilă pentru populația din localitățile beneficiare. Cu cât mai mulți cetățeni vor fi conectați la sistemul de apeduct, cu atât mai durabil va fi proiectul”, susține Constantin Bândiu, șeful Secției managementul proiectelor în cadrul ADR Nord.

Proiectul „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca” este implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al proiectului se cifrează la 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei sunt solicitați din sursele FNDR, iar 29,92 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei - contribuția Servicii Comunale Florești, operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale.