Prima   -  Noutăți - Experiența României în domeniul apiculturii, preluată de către prisăcarii din nordul Republicii Moldova

Experiența României în domeniul apiculturii, preluată de către prisăcarii din nordul Republicii Moldova

13.07.2016   2565 accesări   ADR Nord

Apicultorii din nordul Republicii Moldova care au efectuat recent o vizită de studiu de cinci zile în România și-au împărtășit impresiile despre experiența României în domeniul apiculturii cu mai mulți colegi de-ai lor din Regiunea de Dezvoltare Nord. În timpul aflării lor în dreapta Prutului, grupul de apicultori din Republica Moldova a vizitat localitățile Iași, Vaslui, Focșani și Râmnicu Sărat.

În cadrul unei ședințe speciale care a avut loc în a doua parte a zilei de marți, 12 iulie, în jur de 50 de prisăcari din nordul republicii au audiat raportul realizat de către cei 16 apicultori care au studiat experiența colegilor de peste Prut în cadrul vizitei de studiu organizată în contextul unui proiect-pilot de dezvoltare regională implementat de ADR Nord și finanțat de Guvernul de la București prin intermediul Asistenței oficiale pentru dezvoltare a României.

Un apel la unitate adresat apicultorilor din nordul republicii, care se vor regăsi în curând în cadrul Asociației Apicultorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, a formulat în mesajul său directorul ADR Nord, Ion Bodrug. „Am elaborat și implementăm acest proiect-pilot pentru a vă ajuta să vă dezvoltați afacerile în domeniul apiculturii. Acum este important să fiți unitari și să vă apărați interesele împreună. Îmi pare bine că experiența colegilor dvs. din România v-a oferit un șir de exemple pozitive în acest sens”, a menționat directorul ADR Nord.

Reprezentanta Serviciului cooperare și atragerea investițiilor al ADR Nord, Maria Prisacari, director de proiect, le-a prezentat apicultorilor informații generale despre proiectul-pilot, accentuând în special efectele multiple ale acestuia pe termen lung. La rândul său, șeful Secției managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bândiu, care i-a însoțit pe apicultori în România, a prezentat un amplu raport, formulând unele concluzii la care au ajuns participanții la vizita de studiu în România.

Mai mulți apicultori care au participat la prezentarea raportului au confirmat faptul că doar prin intermediul unei asociații și-ar putea apăra interesele, înlesnindu-și astfel afacerile prin atragerea fondurilor pentru dezvoltare. „Prin intermediul asociației, va fi mai simplu să obținem sprijin din partea statului”, s-au arătat convinși mai mulți apicultori.

În cadrul evenimentului, apicultorii au mai spus că o problemă care urmează a fi soluționată în mod prioritar ține de tratamentul albinelor îmbolnăvite, pentru a se evita preparatele care deteriorează calitatea mierii. În acest sens, unii apicultori au vorbit despre necesitatea creării, în cadrul unui alt proiect, a unui laborator de analize bacteriologice, care să permită diagnosticarea corectă a albinelor bolnave, fapt ce va permite administrarea corectă a medicamentelor.

Proiectul-pilot „Crearea sistemului integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova” prevede crearea unui centru apicol în orașul Cupcini, raionul Edineț, constituit din două departamente, în cadrul căruia să fie create cel puțin nouă locuri de muncă: un centru informațional și de marketing a produselor apicole renovat și dotat tehnic și un centru de achiziție, procesare și ambalare a produselor apicole.

Până în prezent, au fost instruiți, în cadrul a două cicluri de seminare, 100 de apicultori din nordul Republicii Moldova. Totodată, în cadrul proiectului se desfășoară o campanie de informare privind modul sănătos de viață prin consumul mierii de albine, fapt ce va contribui la promovarea produselor apicole în vederea diversificării obținerii veniturilor și fortificării sănătății oamenilor.

Valoarea totală a proiectului-pilot, lansat în iunie 2015, se cifrează la 157,382 de euro, oferiți de Guvernul României prin intermediul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare. Proiectul-pilot este implementat de ADR Nord în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul Raional Edineț.