Prima   -  Noutăți - Cum va arăta Regiunea de Dezvoltare Nord către anul 2020? Prima ședință de planificare strategică a dezvoltării Regiunii Nord

Cum va arăta Regiunea de Dezvoltare Nord către anul 2020? Prima ședință de planificare strategică a dezvoltării Regiunii Nord

08.05.2014   2191 accesări  

Bălți, 8 mai 2014. „Dacă ne vom axa doar pe proiecte de infrastructură, nu vom reuși să dezvoltăm Regiunea Nord așa cum ne dorim”, a declarat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, în cadrul primei ședințe a grupului de lucru regional (GLR) de planificare strategică a dezvoltării Regiunii Nord până în anul 2020, eveniment ce a dat startul procesului de elaborare a Strategiei socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN) pentru anii 2016-2020.

Ședința ce a avut loc azi în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” se înscrie în lanțul de activități inițiate odată cu desfășurarea, în 2013, a Conferinței internaționale cu genericul „Oportunități de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord, până în anul 2020”, eveniment organizat la inițiativa ADR Nord în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) al Republicii Moldova și Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Republicii Letonia.

La eveniment au participat reprezentanți ai MDRC, membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord), specialiști din cadrul ADR Nord, exponenți ai mediului academic și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din RDN.

„Strategia de dezvoltare trebuie să conțină cât mai multe viziuni exprimate în scheme, desene, ca oricine o va citi să-și imagineze cum se va dezvolta RDN", susține șeful adjunct al Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC, Igor Malai, precizând, în acest context, că mai sunt o mulțime de necunoscute, cum ar fi descentralizarea și autonomia financiară locală. Totodată, funcționarul MDRC a spus că activitatea GLR de planificare strategică a dezvoltării RDN trebuie mediatizată cât mai bine, întrucât „la noi se crede că strategiile se elaborează undeva sus, ceea ce nu trebuie să se întâmple, pentru că, dacă ar fi așa, viziunile exprimate în acel document nu ar coincide întocmai cu necesitățile comunităților”.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat planul de acțiuni pentru elaborarea SDR Nord 2016-2020, precum și structura viitorului document strategic. „Ședințele GLR ne vor ajuta să vedem cum va arăta RDN către anul 2020”, a subliniat directorul ADR Nord, referindu-se totodată la importanta experianță pe care specialiștii ADR Nord și membrii CRD Nord au obținut-o, în ultimii ani, cu ocazia vizitelor de studiu în mai multe state membre ale Uniunii Europene.

„Cercul oamenilor implicați în procesul de planificare și elaborare a strategiilor de dezvoltare trebuie să fie larg, făcându-se abstracție de culorile politice sau de alte aspecte irelevante. Să nu ezităm să discutăm despre diverse subiecte atunci când planificăm. Putem să ne bazăm și pe fantezii, nimeni nu interzice asta. Îi putem implica în acest proces și pe copii, și pe studenți”, a relevat directorul Ion Bodrug.

La rândul său, vicepreședintele CRD Nord, președintele raionului Glodeni, Valeriu Țarigradschi, a apreciat înalt activitatea actualului GLR în contextul procesului de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană. „E important să nu repetăm greșelile altor state europene, care deja au trecut prin tot ce noi abia acum facem”, a subliniat vicepreședintele CRD Nord.

„Orice strategie nu este o dogmă, ea putând fi actualizată oricând, ca să fie în pas cu provocările vremii. Pe noi toți ne-a adunat aici dorința de a trăi într-o regiune mai dezvoltată, unde să avem condiții de viață mai bune”, a spus Vlad Ghițu, consultant al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul ADR Nord.

În acest an, prezentul GLR se va întruni încă în două ședințe, pentru a identifica și a examina problemele și disparitățile RDN, în care intră 11 raioane și municipiul Bălți.

Viitoarele întruniri ale GLR privind planificarea regională pentru perioada 2016-2020 vor reieşi din faptul că priorităţile localităților din RDN sunt legate de reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de utilităţi (mai cu seamă reţele de apă potabilă şi de canalizare) şi a infrastructurii rutiere (drumuri naţionale şi regionale), crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investitori, prevenirea migraţiei tinerilor, dezvoltarea potenţialului turistic, protecţia mediului şi a resurselor naturale, eficienţa energetică şi reducerea consumului de energie etc.

În decurs de două săptămâni, membrii GLR vor reveni cu propuneri privind opțiunile de dezvoltare a RDN.

Întreg procesul de elaborare a Strategiei de dezvoltare socio-economică a RDN va decurge transparent, cu implicarea unui cerc larg de actori regionali și a reprezentanților mai multor instituții partenere.