Prima   -  Noutăți - Au fost reluate lucrările de restaurare a edificiilor istorice din Parcul Țaul

Au fost reluate lucrările de restaurare a edificiilor istorice din Parcul Țaul

05.05.2014   2803 accesări   ADR Nord

Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a lansat, recent, cea de-a doua etapă de implementare a proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”, înaintat de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II.

Reluarea lucrărilor a fost precedată de o ședință de lucru ce a avut loc în data de 30 aprilie a.c. în incinta Primăriei Țaul, unde s-au reunit toate părțile implicate în procesul de realizare a proiectului. În cadrul ședinței, directorul ADR Nord s-a referit la consecutivitatea etapelor de implementare a proiectului, în mod special la efectuarea lucrărilor de restaurare a edificiilor istorice, respectându-se termenii stabiliți.

Lucrările ce urmează a fi efectuate în decurs de 6 luni prevăd amenajarea drumului de acces pentru automobile, cu parcare şi iluminare, renovarea clădirii administrative, a Conacului Pommer și a casei-muzeu, edificiu ce va găzdui expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului.

ADR Nord a început să implementeze proiectul de reabilitare a Conacului Pommer și a drumului de acces la Parcul Țaul în iulie 2013. Proiectul este finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, valoarea totală a proiectului cifrându-se la peste 23,8 de milioane de lei. În 2013, pentru implementarea primei etape a proiectului, au fost alocate circa 5,5 de milioane de lei, bani valorificați pentru construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul. Pentru anul în curs, în cea de-a doua etapă de implementare a proiectului, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a alocat 9 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor menționatre mai sus.

Obiectivul general al proiectului este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Țaul, ce se află în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN) și poate uni două trasee, conectând astfel regiunea la circuitul turistic național și internațional.

Se estimează că circa 100 de mii de locuitori din RDN și circa 3 mii de locuitori din apropierea parcului vor fi beneficiarii direcți ai proiectului, generându-se totodată noi activități economice în domeniul turismului, fapt ce va spori atractivitatea RDN pentru investori.

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din Republica Moldova nu a mai beneficiat de reparații considerabile din 1995. Parcul Țaul s-a aflat, până la 3 aprilie 2013, în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.