Prima   -  Noutăți - Proiectul interregional de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești va avea șanse sporite pentru a fi eficient și durabil

Proiectul interregional de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești va avea șanse sporite pentru a fi eficient și durabil

09.04.2014   2263 accesări  

Bălți, 8-9 aprilie 2014. O echipă formată din specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și ADR Centru, precum și consultanți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) participă, în incinta ADR Nord, la un atelier de lucru de două zile privind stabilirea sistemului de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești”, cu finanțare din Fondul de investiții german.

La atelierul de lucru s-au întrunit specialiști din Secțiile de planificare strategică, managementul proiectelor, relații cu publicul și achiziții, care și-au propus să revizuiască sistemul de monitorizare bazat pe rezultate în cazul proiectului-pilot implementat în cele trei raioane. Totodată, participanții la sesiune discută și despre rolurile și responsabilitățile în procesul de implementare a proiectului-pilot.

În analizele efectuate, participanții au luat drept exemplu mecanismul de implementare a celor 5 proiecte-pilot din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, finanțat prin intermediul GIZ. Acest mecanism este bazat pe modelul „Pentagonul", ce include următoarele etape: (1) planificare şi programare integrată la nivel local; (2) îmbunătăţirea cooperării dintre administrațiile publice locale (APL); (3) investiţii în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale; (4) consolidarea capacităţilor APL-urilor şi a prestatorilor de servicii; (5) mobilizarea şi sensibilizarea populaţiei.

Potrivit consultanților GIZ, acest model de implementare a proiectelor asigură rezultate eficiente și durabile. Astfel, Valentina Pleșca, consultant național superior GIZ în domeniul serviciilor publice locale, susține că, indiferent de sursele de finanțare, proiectele trebuie să urmeze acest mecanism de implementare, așa încât MDRC și ADR-urile să ajungă la o astfel de abordare, în conformitate cu practicile europene. Doar în acest mod va dispărea noțiunea de „proiectele noastre” și „proiectele voastre”, afirmă Denis Parea, consultant GIZ în domeniul managementului deşeurilor solide la ADR Centru.

Șefa Secției statistică regională a MDRC, Violeta Evtodienco, susține că, spre deosebire de proiectele cu finanțare externă, proiectele finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) nu pot acoperi cheltuieli de asistență tehnică, fapt ce explică diferențele între mecanismele de implementare a proiectelor finanțate din FNDR și din surse externe.

Lucrând în grupuri, participanții la atelier contribuie la ajustarea documentației proiectului de MDS pentru cele trei raioane, conform mecanismului menționat mai sus. În acest fel, șansele ca proiectul să fie eficient și durabil vor crește considerabil.

Despre proiect

Din 2014, pe teritoriul raionului Florești, parte a Regiunii de Dezvoltare Nord, proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești” va fi monitorizat de ADR Nord, cu suportul consultanților GIZ din cadrul ADR Nord. Menționăm că, până în prezent, proiectul a fost implementat în raza raionului Florești de ADR Centru.

Cu un buget total de 40 de milioane de lei, proiectul este unul interregional, implementarea cu succes a căruia va duce la dezvoltarea localităților vizate și la reducerea numărului de îmbolnăviri în rândul populației.

Până acum, în raionul Florești, au fost costruite 215 platforme de depozitare a deșeurilor și a fost procurat echipament tehnic. Totodată, urmează a fi construite un depozit sanitar la Șoldănești, 2 centre de reciclare la Șoldănești și Florești, 2 stații de transfer la Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, și Florești.

Inițial, după implementarea proiectului, circa 77 de mii de locuitori vor beneficia de un sistem comun de MDS. Ulterior, este preconizată extinderea proiectului, pentru a acoperi necesităţile a 200 de mii de locuitori din cele trei raioane.