Prima   -  Noutăți - Vizite de lucru în cadrul proiectelor de dezvoltare regională implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord

Vizite de lucru în cadrul proiectelor de dezvoltare regională implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord

24.03.2014   3587 accesări   ADR Nord

Recent, specialiștii Secției managementul proiectelor (SMP) din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au efectuat un șir de vizite de lucru în mai multe localități din Regiunea de Dezvoltare Nord, unde au fost și sunt implementate proiecte de dezvoltare regională.

Astfel, joi, 20 martie, specialiștii din cadrul SMP au efectuat o vizită de lucru în satul Corjeuți și în comuna Larga, raionul Briceni, pentru a monitoriza durabilitatea proiectelor „Reparația sectorului de drum local L-37 - Lipcani-Balasinești-Corjeuți-Târnova” și „Inaugurarea incubatorului de afaceri din comuna Larga - un factor important în activitățile privind măsurile active de ocupare a tineretului din regiune”.

După reabilitarea drumului ce străbate satul Corjeuți, locuitorii din regiune beneficiază de un drum renovat, cu o lungime de 7,721 km. Valoarea totală a proiectului este de 51 270 100,00 de lei, sumă în care intră, în mare parte, cheltuielile pentru lucrările de reabilitare a porțiunii de drum ce străbate satul Corjeuți (Briceni) și ajunge până în satul Trinca (Edineț). Cei peste 50 de milioane de lei au fost alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Până în prezent, acesta este și cel mai costisitor proiect de dezvoltare regională implementat, în Republica Moldova, în ultimii 2 ani.

Sediul Instituției publice „Incubatorul de Afaceri Larga”, primul incubator de afaceri din mediul rural, inaugurat în octombrie 2013, cu o suprafață totală de 1400 m2, a fost renovat și dotat cu echipament tehnic necesar și mobilier. Pentru implementarea proiectului, au fost alocați, din FNDR, 2 570 390 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 4 846 000 de lei, diferența în raport cu banii alocați din FNDR fiind contribuția comunei Larga. Incubatorul de afaceri este capabil să ofere consultanță și instruire antreprenorială tuturor agenților economici din raionul Briceni, contribuind astfel la consolidarea climatului investițional în regiune și la crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

Proiecte noi în raioanele Briceni și Edineț

În aceeași zi, joi, 20 martie, specialiștii din cadrul SMP au efectuat o vizită de lucru în vederea suprapunerii documentației tehnice cu situația din teren la proiectele „Reabilitarea infrastructurii rutiere spre punctele vamale internaționale Briceni și Larga, raionul Briceni" și „Reabilitarea sectorului de drum L-20 - Briceni-Grimăncăuți, frontiera cu Ucraina”.

Valoarea totală estimativă a primului proiect, al cărui beneficiar e Primăria Briceni, este de 22 908 200 de lei, bani solicitați din sursele FNDR. Pentru anul 2014, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a alocat pentru implementarea proiectului propus de Primăria Briceni 5 milioane de lei.

Al doilea proiect din raionul Briceni, al cărui beneficiar e Consiliul Raional Briceni, este în valoare totală estimativă de 34 015 630 de lei, sumă solicitată din sursele FNDR. Pentru anul 2014, CNCDR a alocat pentru implementarea proiectului propus de CR Briceni 7 milioane de lei.

Totodată, specialiștii în monitorizarea proiectelor de la ADR Nord au mai efectuat în aceeași zi o vizită de lucru și la proiectul „Conectarea Parcului Industrial Edineț la infrastructura de acces și utilitățile publice”, înaintat de Primăria Edineț, proiect a cărui valoare totală estimativă este de 9 791 380 de lei. Pentru anul 2014, CNCDR a alocat pentru implementarea proiectului de la Edineț suma de 8 milioane de lei.

Proiecte noi și în raionul Fălești

Vineri, 21 martie, specialiștii de la ADR Nord au efectuat vizite de lucru similare și în raionul Fălești. Astfel, în incinta Consiliului Raional Fălești (CR Fălești), specialiștii în monitorizarea proiectelor din cadrul SMP au discutat cu autoritățile raionului despre posibilitatea urgentării documentației tehnice, necesară pentru demararea implementării proiectului „Finalizarea apeductului Prut-Fălești, premise pentru asigurarea cu apă potabilă a 75 de localități din Regiunea Nord”, în valoare totală estimativă de 14 585 000 de lei, solicitați din sursele FNDR. Pentru anul 2014, CNCDR a alocat pentru implementarea acestui proiect 4 milioane de lei.

De asemenea, specialiștii ADR Nord au vizitat, în aceeași zi, locul unde va fi implementat proiectul „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală”, unde au analizat, împreună cu reprezentanții Primăriei Risipeni, suprapunerea documentației tehnice cu situația pe teren. La fel, s-a discutat despre obținerea avizelor necesare din partea instituțiilor de specialitate. Valoarea totală estimativă a proiectului al cărui beneficiar e Primăria Risipeni este de 30 513 490 de lei, bani solicitați din sursele FNDR. Pentru anul 2014, CNCDR a alocat pentru implementarea acestui proiect 3 milioane de lei.