Prima   -  Noutăți - Proiectul de reabilitare a Conacului Pommer și a drumului de acces la Parcul Țaul, gata de implementare

Proiectul de reabilitare a Conacului Pommer și a drumului de acces la Parcul Țaul, gata de implementare

24.06.2013   2967 accesări  

Țaul, Dondușeni, 21 iunie 2013. Un grup de specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au efectuat, la fața locului, o vizită de lucru în cadrul proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”, în vederea suprapunerii proiectului tehnic cu situația din teren.

Astfel, prezidat de către șeful Secției management proiecte a ADR Nord, Constantin Bândiu, membrii grupului de inspectare, din care a făcut parte și primarul de Țaul, Andronii Mitrică, s-au referit la gradul de pregătire a documentației tehnice pentru începerea implementării proiectului. Cu această ocazie, specialiștii au mai discutat despre etapa inițială a implementării proiectului, precum și despre eventualele probleme ce pot apărea în decursul implementării acestuia.

Participanții la vizita de lucru au constatat că situația din teren corespunde cu documentația tehnică a proiectului, implemetarea căruia poate fi începută.

Obiectivul-cheie al proiectului este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Å¢aul, ce se află în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord și poate uni două trasee, conectând astfel regiunea la circuitul turistic național și internațional.

Suma solicitată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) este de 23.305.122,62 de lei, ceea ce constituie 100% din costul total al proiectului depus de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II. Proiectul se înscrie perfect în prioritatea III din Strategia de Dezvoltare Regională Nord - îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. Pentru anul 2013, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea din FNDR a 5 milioane de lei. Proiectul urmează a fi implementat în decurs de 24 de luni.

Estimăm că cca 100 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord și cca 3 mii de locuitori din apropierea parcului vor fi beneficiarii direcți ai proiectului. Proiectul poate genera noi activități economice în domeniul turismului și poate face mai atractivă Regiunea de Dezvoltare Nord pentru investori.

Zece clădiri adiționale au fost construite în parc la începutul secolului trecut, de bancherul Andrei Pommer, din Sankt Petersburg. De mai bine de 30 de ani, edificiile nu au fost reparate.

Parcul Țaul, cel mai mai mare din Republica Moldova, are o suprafață de 64 de hectare. Comisia Juridică a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de lege privind transferarea parcului din gestiunea Grădinii Botanice din Chișinău în cea a Primăriei Țaul.

  • DETALII despre acest proiect se găsesc AICI.
  • VIDEO: Vizita ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în Parcul Țaul.