Prima   -  Întrebări frecvente   -  ÎNTREBĂRI FRECVENTE. Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională – 2017-2020

ÎNTREBĂRI FRECVENTE. Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională – 2017-2020

  Comuna nu are plan urbanistic, se merită de depus proiecte? Ar putea FNDR să finanțeze astfel de activitate?

Dacă proiectul dvs. este un proiect foarte bun, dar nu aveți toate documentele pregătite, atunci depuneți proiectul, și dacă va corespunde criteriilor de eligibilitate va fi inclus în Planul Operațional Regional spre finanțare în anii 2011-2012. Între timp dvs. pregătiți anexele, planul urbanistic și alte documente necesare. 

  Proiectul tehnic este în limba rusă. Este asta o problemă?

Propunerea de proiect trebuie să fie elaborată în limba de stat, iar dacă proiectul tehnic este în limba rusă, acesta nu ar constitui o problemă.

  Cine ar putea să fie în calitate de partener?

Parteneri pot fi instituțiile eligibile, adică APL-urile de nivelele I și II, asociații, însă, ar putea să fie ONG-urile și întreprinderile private. Respectiv, este încurajată asocierea APL-urilor cu ONG-urile,care ar putea să contribuie la elaborarea propunerilor de proiect.

  Este posibil de a institui o pauză tehnică pe timp de iarnă?

În contractul de achiziții publice poate fi anexat și planul executării lucrărilor și luînd în considerație că acestea vor fi încheiate aproximativ în luna octombrie, în plan se vor stipula și condițiile ce țin de sezon.

  La finisarea unui proiect cui îi va aparține obiectul?

Pe perioada implementării proiectului, toată valoarea bilanțului se concentrează la ADR până la darea în exploatare a obiectului. Odată ce acesta se dă în exploatare, se efectuează transferul obiectului cu titlu gratuit la balanța gestionarului.

  Cum procedăm dacă avem inițiat un proiect, există un concept al acestuia, însă nu este dus pînă la capăt?

Acest lucru este prevăzut, însă proiectul trebuie să conțină un argument ferm că implementarea sa pe etape va avea rezultate vădite, adică nu poate trece un proiect de ameliorare a infrastructurii de apă și canalizare, fără a avea sursă de apă. Este important ca de acest proiect să beneficieze nu doar populația, ci și agenții economici, în final să ducă la creșterea economică a localităților, formarea locurilor de muncă etc.

  Ce se subînțelege prin sintagma "proiect cu impact regional"?

Proiectele implementate pot fi de ordin local sau regional (implementat în mai multe localități), obligatoriu este ca impactul (efectele pozitive) să fie de nivel regional. Beneficiarii proiectelor implementate trebuie să fie persoane care locuiesc în mai multe localități (raioane), deasemenea important este și faptul ca numărul acestora să fie cît mai impunător.

  Care va fi procedura de evaluare a proiectelor recepționate din regiuni în vederea evitării conflictelor de interes precum și unele informații suplimentare privind descrierea activităților și capitolul metodologii?

Procedura de evaluare a propunerilor de proiecte este descrisă în Instrucțiunea pentru Utilizatori privind înaintarea propunerilor de proiecte pentru finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Instrucțiunea poate fi descărcată de pe paginile web ale Agențiilor de Dezvoltare Regională www.adrnord.mdwww.ardcentru.mdwww.adrsud.md, precum și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (www.mcdr.gov.md).

  E posibil de încadrat în proiect și drumurile interne din localitățile care sunt aferente drumului național?

În cazul în care reparația drumului respectiv va avea un impact regional și se încadrează abordărilor complexe conform programării sectoriale regionale acest fapt fiind reflectat în argumentare, atunci acest proiect ar putea fi considerat ca eligibil. 

  Termenul de implementare a proiectului este de pînă la 36 de luni, dar de cînd începe implementarea acestuia și cînd se termină?

Potrivit Instrucțiunii pentru utilizatori, durata implementării unui proiect nu poate depăși 36 de  luni. Implementarea nemijlocită a proiectului va demara odată cu încheierea contractului de finanțare a proiectului.

  Poate fi negociată data limită? Cu cine putem negocia pentru a prelungi termenul limită de depunere a proiectelor?

Data limită nu poate fi negociată pentru că, în primul rînd, vor fi create condiții inechitabile de depunere a propunerilor de proiect și, în al doilea rînd, reieșind din data limită, au fost deja stabilite acțiunile imediat următoare în acest scop.

  Depunătorul de proiect ar putea să fie o persoană fizică?

Pentru aplicarea propunerilor de proiecte sunt eligibile doar APL-urile de ambele nivele. Potrivit legislației actuale, alocarea mijloacelor financiare din contul Fondului sectorului privat sau persoanelor fizice nu este posibilă.

  Care este mărimea caracterelor pentru scrierea propunerii de proiect?

Mărimea caracterelor pentru scrierea propunerii de proiect urmează a fi Times New Roman, 12pt.

  Proiectul tehnic și devizul general al apeductului trebuie anexat la formularul complet?

Dacă solicitantul dispune de documentație tehnică trebuie să menționeze la punctul «V» LISTA DE VERIFICARE faptul că ea există, fără a o anexa la cererea de finanțare. De veridicitatea informației prezentate este responsabil solicitantul.

  Costul proiectului tehnic deja executat poate fi inclus ca cofinanțare?

Nu. În devizul de cheltuieli se indică doar cheltuielile care vor fi efectuate în cadrul temporal al proiectului, inclusiv și din sursele solicitantului (aici putem vorbi de cofinanțare). Toate cheltuielile care sunt efectuate de către solicitant pînă la semnarea contractului de finanțare a proiectului și după aceasta nu se includ la cofinanțare.

  Obiectivele trebuie să corespundă criteriilor S.M.A.R.T.?

Da. Obiectivele specifice trebuie să corespundă criteriilor SMART, adică să fie în măsura posibilității specifice, măsurabile, abordabile, realiste și încadrate în timp. 

  Cît de necesar și benefic este a face o campanie de publicitate și sensibilizare a opiniei publice?

Orice campanie de informare, sensibilizare sau promovare trebuie să fie justificată și să ducă la atingerea obiectivelor proiectului.

  Dacă valoarea totală a proiectului nu se încadrează în limitele finanțării acordate pe domenii de intervenție, acesta va fi eligibil?

Valoarea totală a proiectelor trebuie să se încadreze între limitele valorilor minime și maxime stabilite pe fiecare domeniu de intervenție conform Instrucțiunii pentru utilizatori. (pct. 2.1. Criterii generale de eligibilitate)

  Care e diferența dintre grupul-țintă (target group) și beneficiari?

Grupul-țintă este factorul uman. Dacă este vorba de un proiect pentru tineret, atunci acesta și este grupul-țintă. Beneficiarii în acest caz vor fi persoanele implicate direct în proiect.

  Care e produsul și rezultatul unui proiect de infrastructură în ce privește reparația unui drum?

Produsul  unui proiect de infrastructură va fi: numărul de kilometri de drum reparat, lungimea trotuarelor, etc., exprimat în termeni cantitativi. Rezultatele se referă la efectul îmbunătățirii drumului asupra transporturilor de pasageri, mărfuri, va fi exprimat în termeni cantitativi (ex. Sporirea cu 20% a traficului transportului de mărfuri) și calitativi (sporirea condițiilor de deplasare pentru cetățeni).

  Noi nu avem parteneri. Este aceasta o problemă?

Propunerea de proiect poate fi depusă de solicitant solitar, însă aplicanții sunt încurajați să depună propunerile de proiecte în parteneriat cu mai multe APL-uri, demonstrînd impactul regional al proiectelor. 

  Dacă toate actele vor fi completate corect și deplin, atunci care sunt șansele de a obține finanțarea?

Concursul Propunerilor de Proiecte se desfășoară în condiții de competiție deschisă. Decizia finală despre finanțarea proiectului va fi adoptată de către CNCDR.

  Cum se poate de calculat durata proiectului?

Durata maximă nu trebuie să depășească 36 de luni. Planificați toate activitățile și încadrați-le într-un grafic Gantt, vedeți p. 3.6 din Formularul Cererii de finanțare „Durata și planul de acțiuni".

  Este suficient ca justificare argumentul „așezare geografică favorabilă”?

Nu. Trebuie să explicați ce aveți dumneavoastră în vedere prin aceasta.

  Cum să descriem activitățile?

Descrierea unei activități trebuie să răspundă la următoarele întrebări:

De ce să  realizați această activitate?

Cum? Unde? Descrieți activitatea detaliat, începînd cu selectarea beneficiarilor, procesul de organizare a activității, indicați numărul concret de beneficiari, etc.

Cine va fi responsabil?

Cînd? Cît va dura?

Ce mijloacele sunt necesare?

Ce rezultate veți căpăta?