print
Proiectele de regenerare urbană din Regiunea Vest a României, exemple de bună practică și pentru Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova
22.10.2022
368 accesări

O delegație din nordul Republicii Moldova care a reprezentat Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Zona Economică Liberă (ZEL) „Bălți” și Primăria municipiului Edineț a efectuat, în perioada 19-20 octombrie 2022, o vizită de studiu la Timișoara, pentru a studia experiența Regiunii Vest din România în domeniul dezvoltării urbane.

La Timișoara, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, și directorul general-adjunct al ADR Vest, Adrian Mariciuc, au primit delegația din nordul Republicii Moldova, formată din: Maria Prisacari, directorul ADR Nord; Elena Boboc – șefa Secției de planificare și cooperare regională a ADR Nord; Valentina Prițcan – prorector pentru activitate științifică și relații internaționale la USARB; Stela Pripa – șef-adjunct la ZEL „Bălți”; și Constantin Cojocari – primarul municipiului Edineț.

Delegația din nordul Moldovei și conducerea ADR Vest au identificat proiecte de regenerare urbană din Regiunea Vest a României care pot fi exemple de bună practică și pentru Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și au prezentat informații relevante despre instrumentele de planificare a dezvoltării urbane din România. Totodată, partenerii de la ADR Vest au identificat împreună cu membrii delegației soluții pentru dezvoltarea capacității administrative din nordul Moldovei, precum și elemente de sustenabilitate în viața proiectelor din Republica Moldova.

Vizita de studiu a mai inclus întruniri cu reprezentanții Primăriei municipiului Timișoara și ai Centrului de Proiecte Timișoara, precum și vizitarea obiectivelor de regenerare urbană și dezvoltare a zonei metropolitane din Timișoara.

În prezent, cu suportul Poloniei, oferit prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova, în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova se desfășoară activități de elaborare a Programelor de revitalizare urbană (PRU) pentru orașele Otaci, Dondușeni și Râșcani și activități de actualizare a PRU pentru orașele Ocnița și Sângerei. De asemenea, în orașele-poli de creștere Edineț și Soroca sunt instituționalizate și consolidate Unități de implementare a proiectelor, iar pentru Bălți este elaborat un program de accelerare a dezvoltării municipiului în calitate de pol de dezvoltare, pentru perioada 2023-2028.

Vizita delegației din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova în Regiunea Vest a României s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova.

Fotografii: ADR Vest & Centrul de Proiecte Timișoara

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord