print
Monitorizarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă potabilă din Prut a comunelor Cuhnești și Balatina
10.06.2021
1219 accesări

Specialiști în monitorizarea proiectelor ai ADR Nord au efectuat joi, 10 iunie 2021, o vizită de monitorizare în cadrul proiectului „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I  comuna Cuhnești și comuna Balatina”, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Echipa de monitorizare s-a deplasat la șantierul stației de tratare a apei (50 m3/h), situată pe teritoriul comunei Balatina, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în cadrul proiectului. În următoarele zile, la șantierul din preajma comunei Balatina urmează să fie executate lucrări de betonare a podelei, după care va urma montarea utilajului de tratare a apei.

Ulterior, specialiștii ADR Nord s-au deplasat la șantierul stației de captare a apei din râul Prut (debitul nominal a pompei=50,0 m3/h), amplasată în satul Bisericani, comuna Cuhnești. La stația de captare au fost instalate patru pompe. În următoarea perioadă urmează să fie construită zona de captare a apei din râul Prut.

De asemenea, în cadrul acestui proiect a fost montat 1 turn în satul Tomeștii Noi (V=50 m3, H=18 m), au fost executate lucrări de montare a 9,366 km de rețele (de la stația de pompare până la stația de tratare); 10,713 km de aducție de la stația de tratare până în satele Cuhnești, Balatina, Tomeștii Noi; 2,33 km de conducte de canalizare gravitațională, de la stația de tratare către râul Căldărușa.

La vizita de monitorizare în teren au participat au mai participat autorități publice locale și alte părți implicate în procesul de implementare a proiectului. Lucrările sunt efectuate în corespundere cu graficul de execuție.

Costul total al proiectului solicitat din sursele FNDR, conform contractului de achiziții, constituie 38,96 milioane de lei. În anul 2020, în cadrul proiectului au fost valorificați 19,29 milioane lei. La începutul anului 2021, au fost alocați încă 19,67 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor de construcție-montaj executate în proiectului. Lucrările de construcție-montaj au demarat la începutul lunii noiembrie 2020 și sunt executate de SRL „Laiola”.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord