print
Conducerea MADRM a efectuat o vizită de monitorizare în Regiunea de Dezvoltare Nord
18.05.2021
1403 accesări

Secretarul de stat Ghenadie Iurco și funcționari din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au monitorizat marți, 18 mai 2021, procesul de execuție a lucrărilor de construcție în cadrul unor proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Nord și finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

GLODENI. Funcționarii MADRM și-au început vizita de lucru la Glodeni, unde au discutat cu președintele raionului Glodeni și alți funcționari locali despre implementarea proiectului „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I  comuna Cuhnești și comuna Balatina”. Costul total al proiectului solicitat din sursele FNDR, conform cererii de finanțare, constituie 38,96 milioane de lei. Anul trecut, în cadrul proiectului au fost valorificați 19,29 milioane lei. Pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2021 au fost alocați 19,67 milioane lei.

RÂȘCANI. Însoțiți de conducerea ADR Nord și specialiști în monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției, funcționarii MADRM s-au documentat despre situația actuală privind realizarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin amenajarea pieței regionale angro și a spațiilor destinate activităților neagricole în raionul Râșcani”. Conducerea MADRM s-a documentat pe șantier despre situația curentă privind implementarea proiectului. La eveniment au mai participat președintele raionului Râșcani, operatorul economic și alte părți implicate în procesul de implementare a proiectului. Ulterior, discuțiile pe marginea acestui proiect au continuat în cadrul unei ședințe care a avut loc în incinta Consiliului raional Râșcani, unde s-a discutat despre impedimentele întâmpinate, identificarea soluțiilor pentru finalizarea execuției lucrărilor și despre crearea premiselor pentru convocarea Comisiei de recepție la terminarea lucrărilor. Lansat la sfârșitul anului 2017, proiectul a fost divizat în două etape: prima etapă  finanțată din sursele FNDR, a doua  din sursele Consiliului Raional Râșcani. Până în prezent, în cadrul proiectului au fost valorificați 14,78 milioane lei. Pentru finalizarea lucrărilor au fost alocați încă 2,85 milioane lei, bani ce urmează să fie valorificați până la sfârșitului anului 2021. Costul total al proiectului, din sursele FNDR, constituie 16.86 milioane lei.

CĂLĂRĂȘEUCA. Funcționarii MADRM și conducerea ADR Nord și-au încheiat vizita în regiune la Călărășeuca, Ocnița, unde sunt în plină desfășurare o serie de lucrări în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii turistice prin construcția drumului de acces spre Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» din satul Călărășeuca”. Pe șantier, reprezentanții MADRM și ai ADR Nord au discutat cu președintele raionului Ocnița, operatorul economic și alte părți implicate în procesul de implementare a proiectului. Lucrările în cadrul proiectului au demarat în noiembrie 2020. Proiectul prevede asfaltarea unei porțiuni de drum cu o lungime de 4,62 km. Totodată, urmează să fie renovate capital două poduri, va fi construită o stațiune de popas, un grup sanitar și va fi amenajată o parcare pentru autoturisme. Costul total al proiectului „Modernizarea infrastructurii turistice prin construcția drumului de acces spre Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» din satul Călărășeuca” constituie 22,45 milioane de lei, solicitați din sursele FNDR. Până la sfârșitul anului 2021, urmează să fie valorificați 20,94 milioane de lei.

Funcționarii MADRM au subliniat importanța proiectelor monitorizate pentru viitorul Regiunii de Dezvoltare Nord și au cerut părților implicate în procesele de implementare să conlucreze eficient. Totodată, conducerea MADRM a menționat faptul că este primordial ca, până la sfârșitul anului curent, să fie valorificate integral sursele financiar alocate din FNDR în acest scop.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord