print
Programe de revitalizare urbană pentru încă două orașe din nordul Moldovei. Alte patru orașe vor beneficia de programe actualizate
12.04.2021
1546 accesări

Recent, a fost inițiată o nouă cooperare dintre Solidarity Fund PL Moldova, ADR Nord și încă două orașe din Regiunea de Dezvoltare Nord, Fălești și Florești, în elaborarea Programului de revitalizare urbană, precum și cu orașele Bălți, Edineț, Soroca și Sângerei, implicate anterior în acest proces, dar care urmează să-și actualizeze Programele de revitalizare urbană, pentru a fi în concordanță cu noile circumstanțe, inclusiv cu prevederile Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și cu experiența acumulată de orașe.

În prezent, ADR Nord oferă asistență tehnică pentru orașele Florești și Fălești în procesul de elaborare a Programelor de revitalizare urbană. Ședințele de inițiere a procesului de revitalizare urbană au avut loc, online, săptămâna trecută. Cea de-a două ședință de lucru online cu implicarea membrilor Comitetului de coordonare a procesului de Revitalizare urbană din orașul Florești a avut loc luni, 12 aprilie a.c., iar miercuri, 14 aprilie a.c., în cadrul unei întruniri similare, se vor reuni membrii Comitetului de coordonare a procesului de Revitalizare urbană din orașul Fălești.

La nivel local, procesul de Revitalizare urbană este inițiat și coordonat de autoritatea publică locală, prin desemnarea unei persoane responsabile de Revitalizarea urbană la nivel de oraș și prin crearea unei Comisii de coordonare, constituită din specialiști locali. Echipa locală asigură ca procesul de dezvoltare și implementarea ulterioară a Programului de revitalizare să fie executată de o manieră participativă, prin crearea unei Comisii consultative cu implicarea diverșilor actori locali.

Procesul este structurat în trei etape:

  1. asigurarea dialogului dintre autoritățile locale pentru a crea echipele de lucru și de a stabili zona de revitalizare a unui oraș printr-o analiză complexă (activitățile desfășurate în prezent sunt la această etapă);
  2. explorarea necesităților și valorilor comunităților locale pentru a dezvolta, în mod participativ, Programul de revitalizare urbană, care include o viziune comună și un set complex de activități integrate - proiecte de revitalizare;
  3. implementarea Programului și stabilirea parteneriatelor locale și naționale.

După trei ani de activitate, în procesul de revitalizare urbană în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost implicate orașele Bălți, Edineț, Ocnița, Soroca  din anul 2018, și orașele Drochia și Sângerei  din anul 2019.

În Republica Moldova, procesul de revitalizare urbană a fost inițiat în anul 2017 de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Ministerului Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone, în cooperare cu Solidarity Fund PL în Moldova.

Copyright © 2023 Agenția de Dezvoltare Regională Nord