print
În raionul Dondușeni a fost finalizat un proiect de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă
05.11.2020
2020 accesări

Peste o mie de locuitori și instituțiile din satul Climăuți, raionul Dondușeni (primăria, gimnaziul, grădinița, oficiul medicilor de familie), au acces la apă potabilă de calitate. De asemenea, și cei peste nouă mii de locuitori ai orașului Dondușeni urmează să aibă acces la apă de calitate în viitorul apropiat. În cele două localități au fost finalizate lucrările de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Lucrările au fost executate în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Dondușeni și satele Dondușeni, Corbu, Țaul, Climăuți, Târnova (etapa I)", implementat de ADR Nord.

Miercuri, 4 noiembrie 2020, reprezentanți ai ADR Nord, autoritățile locale și responsabili de modernizarea serviciilor de alimentare cu apă s-au deplasat în teren, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în conformitate cu prevederile legislației. În acest context, ADR Nord a organizat trei evenimente de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului, divizat după cum urmează: subproiectul 1 - orașul Dondușeni, stația de pompare; subproiectul 2 - orașul Dondușeni, apeduct după calea ferată; subproiectul 3 - satul Climăuți, raionul Dondușeni.

Subproiectul 1: orașul Dondușeni, stația de pompare. Au fost efectuate lucrări de îngrădire a zonei de protecție a stației de pompare (montare eurogard - 346 m / liniari); a fost montată stația de pompare, formată dintr-un grup de 4 pompe; a fost construit drumul de acces spre sondele arteziene (4.113 m2) și au fost montate rețelele electrice aeriene pentru punerea în funcțiune a stației de pompare.

Subproiectul 2: orașul Dondușeni, apeduct după calea ferată. Au fost montate rețele de distribuție cu o lungime totală de 7.200 m; au fost montate 15 cămine; au fost construite porțiuni de drum din pietriș (1.295 m2) și drum asfaltat (peste 1.000 m2).

Subproiectul 3: satul Climăuți, raionul Dondușeni. A fost construită fundația turnului; au fost montate 17.000 m de rețele; a fost construită 1 sondă arteziană (H=125m) și 47 de cămine de vizită; au fost efectuate lucrări de montare a unui 1 castel de apă, 5 hidranți, 1 pompă de drenaj, 1 stație de clorinare (containerizată) și 236 m de gard. A fost aplicat pavaj din plăci de trotuare pe o suprafață de peste 300 m2 și îmbrăcăminte de beton asfaltic pe o suprafață de 2.610 m2.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat importanța acestui proiect vital pentru localnici. „A rămas foarte puțin până când apa potabilă va ajunge în casele oamenilor. Suntem la un pas de îndeplinirea acestui important obiectiv", a remarcat șefa ADR Nord. Totodată, directorul ADR Nord a menționat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor este un important domeniu de intervenție atât la nivel regional, cât și la nivel național.

Valoarea totală a proiectului de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă din raionul Dondușeni, lansat în 2019, se cifrează la 10,59 milioane de lei. Banii au fost alocați din sursele FNDR.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord