print
ADR Nord evaluează impactul unui proiect de dezvoltare regională implementate la ZEL „Bălți”
14.09.2020
1719 accesări

Specialiștii Secției monitorizare și evaluare (SME) din cadrul ADR Nord au efectuat recent ultima vizită în teren în contextul activităților de evaluare a zece proiecte de dezvoltare regională implementate de Agenție în perioada 2011-2013.

Cu ocazia unei noi vizite în teren, specialiștii ADR Nord s-au deplasat la Zona Economică Liberă (ZEL) „Bălți" (subzonele 1 și 2), unde au discutat cu reprezentanți ai administrației publice locale din Bălți și cu alte părți implicate despre măsurile privind asigurarea durabilității proiectului „Conectarea Zonei Economice Libere «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces”, implementat de ADR Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

În urma implementării acestui proiect, au fost efectuate lucrări de construcție-montaj a 1,45 km de rețele de apeduct și a 4,43 km de rețele de canalizare. Inițial, capacitatea sistemelor de aprovizionare cu apă și servicii canalizare constituia 204 m3/zi, însă după implementarea proiectului a fost atins indicatorul planificat de 720 m3/zi. De asemenea, a fost renovat un drum local în lungime de 1,3 km și au fost montate 1,06 km de rețele electrice.

Interviurile privind evaluarea impactului acestui proiect s-au desfășurat în incinta ZEL „Bălți". În cadrul discuțiilor, la care au participat administratorul ZEL „Bălți" și reprezentantul Primăriei municipiului Bălți, s-a constatat că, în urma implementării proiectului, construcția infrastructurii fizice a permis crearea condițiilor reale pentru sporirea atractivității investiționale a ZEL „Bălți” și a Regiunii de Dezvoltare Nord, cu posibilitatea de angajare a persoanelor cointeresate.

La rândul lor, specialiștii ADR Nord au constatat că acest proiect a contribuit semnificativ la asigurarea activității eficiente a rezidenților ZEL „Bălți”, în mare parte companii străine (germane, austriece etc.) și, totodată, a stimulat atragerea a noi investitori, rezidenți ai ZEL „Bălți”. Potrivit evaluatorilor ADR Nord, proiectul a fost unul relevant și a corespuns interesele grupurilor-țintă. În timp, proiectul și-a demonstrat impactul regional major.

Pentru implementarea proiectului „Conectarea Zonei Economice Libere «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces”, din FNDR au fost alocați 13,62 milioane de lei.

Rezultatele impactului și durabilității acestui proiect vor fi expuse în Raportul de evaluare a impactului.

* * *

O continuitate a proiectului sus-menționat este proiectul „Susținerea dezvoltării sectorului privat și procesului de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord prin construcția rețelelor de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere «Bălți»”, implementat din sursele FNDR. Acesta este al doilea proiect de dezvoltare regională realizat de ADR Nord pe teritoriul ZEL „Bălți”, în perioada 2013-2014. Pentru implementarea acestui proiect, din FNDR au fost valorificați 16,66 milioane de lei.

Astfel, în perioada 2011-2014, la ZEL „Bălți” au fost investiți peste 30 milioane de lei din sursele FNDR, în cadrul celor două proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Nord.

În cei zece ani de activitate ai săi, ZEL „Bălți” a reușit să devină un centru de revitalizare industrială și dezvoltare regională. ZEL „Bălți” administrează în prezent 18 subzone, amplasate în zece orașe cuprinzând trei regiuni de dezvoltare ale țării. Până în prezent, ZEL „Bălți” a reușit să atragă în Republica Moldova investiții de peste 200 milioane de dolari și să creeze peste 11.300 locuri de muncă directe. ZEL „Bălți” continuă să se dezvolte, potențialul său nefiind încă pe deplin valorificat.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord