print
Trei proiecte de dezvoltare regională, inspectate de specialiștii ADR Nord
13.11.2019
2268 accesări

Specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au efectuat marți, 12 noiembrie, vizite de inspectare în cadrul a trei proiecte de infrastructură implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). La vizitele de monitorizare au participat Constantin Bândiu, directorul interimar al Agenției, Vladimir Rogaciov și Vladimir Tifoi, specialiști în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor. În cadrul vizitelor efectuate, reprezentanții ADR Nord au monitorizat situația curentă privind implementarea celor trei proiecte și au luat act de un șir de aspecte ce urmează să fie luate în considerare în vederea implementării corespunzătoare a proiectelor.

DONDUȘENI. La Dondușeni, reprezentanții ADR Nord au monitorizat procesul de implementare a proiectului „Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Dondușeni și satele Dondușeni, Corbu, Țaul, Climăuți, Târnova (etapa I)”, lansat la începutul anului 2019. Noul sistem de alimentare cu apă va permite alimentarea cu apă potabilă din cele cinci sonde a circa șapte mii de locuitori ai orașului Dondușeni și a circa o mie de locuitori ai satului Climăuți. În cadrul proiectului au fost contractate lucrări de construcție-montaj în valoare de 10,94 milioane de lei. Până în prezent, din sursele financiare alocate din FNDR au fost valorificați 1,97 de milioane de lei. În prezent, se desfășoară lucrări de construcție-montaj în cadrul celor trei subproiecte ale proiectului.

  • Subproiectul 1: orașul Dondușeni, stația de pompare. Au fost finalizate lucrările de îngrădire a zonei de protecție a stației de pompare (montare eurogard). În prezent, continuă lucrările de amenajare a teritoriului și se pregătește pentru asfaltare drumul de acces către stația de pompare. De asemenea, se desfășoară lucrări de conectare a pompelor la stația de pompare (au fost instalate 4 pompe).  
  • Subproiectul 2: orașul Dondușeni, apeduct după calea ferată.  Au fost montate 1.250 m de rețele DN160; 742 m de rețele DN125; 700 m de rețele DN110; 1.400 m de rețele DN90; 900 m de rețele DN50.
  • Subproiectul 3: satul Climăuți, raionul Dondușeni. A fost construită fundația turnului. Lucrările de forare a sondei au fost stopate, din cauza unui strat subteran de piatră. Se identifică soluții pentru spargerea acelui strat. Până în prezent, au fost montate 1.700 m de rețele.

EDINEȚ. La Edineț, specialiștii ADR Nord s-au documentat în privința proiectului de dezvoltare regională prin intermediul căruia Centrul de sănătate Edineț a fost eficientizat din punct de vedere energetic. Valoarea lucrărilor de construcție-montaj și supravegherea tehnică în cadrul acestui proiect se cifrează la 8,89 de milioane de lei. Pentru lucrările de renovare a instituției medicale din Edineț au fost valorificați, până în prezent, 8,32 milioane de lei, alocați din sursele FNDR. Autorii proiectului „Creșterea indicilor de eficiență energetică a Instituției medico-sanitare publice «Centrul de sănătate Edineț»”, lansat în 2017, și-au propus să contribuie la utilizarea eficientă a cheltuielilor operaționale pentru întreținerea Centrului, precum și la dezvoltarea capacităților angajaților în domeniul asigurării eficienței energetice a edificiului renovat. Până în prezent, la Centrul de sănătate Edineț au fost efectuate lucrări de eficientizare energetică a pereților exteriori (7.047,8 m2), au fost schimbate ferestrele și ușile exterioare (1.171,35 m2), au fost efectuate lucrări de termoizolare a planșeului (1741,4m2), au fost efectuate lucrări de izolare a acoperișului (3.029,8 m2). ADR Nord planifică organizarea recepției la finalizarea lucrărilor.

RÂȘCANI. La Râșcani, reprezentanții ADR Nord au monitorizat procesul de implementare a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin amenajarea pieței regionale angro și a spațiilor destinate activităților neagricole în raionul Râșcani”, lansat în anul 2017 și finanțat din sursele FNDR. În cadrul acestui proiect au fost contractate lucrări de construcție-montaj și de supraveghere tehnică în valoare de  16,94 milioane de lei. Proiectul a fost divizat în două etape: prima etapă - finanțată din sursele FNDR, a doua - din sursele Consiliului raional Râșcani. În prezent, se execută lucrările de asfaltare a drumului de acces spre piața agricolă, se montează rețelele de alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, se execută lucrări de montare a plăcilor de gresii pe suprafața soclului. De asemenea, se pregătește suprafața pentru efectuarea lucrărilor de betonarea a platformei de încărcare și descărcare. În interiorul frigiderului se execută montarea rețelelor de alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, ventilare la etajera destinată spațiilor administrative și pentru vestiarele viitorilor muncitori din cadrul pieței agricole. Până în prezent, din sursele financiare alocate din FNDR au fost valorificați 11,89 milioane de lei.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord