print
Specialiștii ADR Nord învață cum să utilizeze datele geospațiale în planificarea strategică
19.03.2019
1611 accesări

În perioada 19-21 martie a.c. se desfășoară primele sesiuni de instruire pentru specialiștii ADR Nord în cadrul unui proiect moldo-ceh privind aplicarea Sistemul Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională.

În debutul sesiunii de instruire, Ivan Danii, șef-adjunct de direcție în cadrul Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova, a prezentat ample informații despre infrastructura națională de date spațiale. La rândul său, Jiří Hladík, specialist GIS în cadrul Agenției cehe GEOtest, pune la dispoziția specialiștilor ADR Nord informații relevante despre GIS și QGIS, elementele de bază privind editarea datelor de tip vector și altele. De asemenea, specialiștii ADR Nord sunt instruiți cum să creeze hărţi și cum să opereze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere şi surse OpenStreetMap. Specialiștii Agenției urmează să folosească aceste cunoștințe și practici în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete.

Maria Prisacari, șefa Secției Politici  Regionale și Cooperare Externă în cadrul ADR Nord, susține că noile cunoștințe le vor fi de folos specialiștilor Agenției în procesul de creare a unor hărți ce pot completa Strategia de Dezvoltare Regională Nord, precum și alte documente strategice.

Specialiștii ADR Nord consideră că rezultatele acestui proiect vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, Regiunea de Dezvoltare Nord devenind astfel mai atractivă pentru investitori.

Trainingul este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)”. În total, pe parcursul anului 2019 specialiștii ADR Nord vor beneficia de 21 de zile de astfel de sesiuni de instruire. Proiectul este finanțat de Agenția de Cooperare pentru dezvoltare internațională a Republicii Cehe şi realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest şi Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia. Conform proiectului, până la finele anului 2020, pentru cinci localități din Republica Moldova vor fi elaborate planuri de dezvoltare strategică, fiind utilizate date geospaţiale ce vor permite stabilirea fixă a limitelor geografice ale localităţilor, trasarea corectă a drumurilor locale, intersectoriale, repartizarea suprafeţelor de teren dintre case etc.

Amintim că, în perioada 2015-2017, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe, ADR Nord și Royal HaskoningDHV au implementat un proiect-pilot de modernizare a planificării strategice prin utilizarea GIS. În cadrul proiectului-pilot au fost editate publicațiile „Manualul Strategiei de brand pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova” și „Manualul utilizatorului QGIS. Versiunea: 2.0”. Totodată, au fost promovate metode moderne de planificare strategică - GIS și branding-ul regional.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord