print
Dorin Andros: „Utilizarea datelor geospațiale în planificarea strategică a localităților ne va ajuta să atragem investiții în regiuni și să creștem numărul proiectelor din localitățile rurale”
23.01.2019
57 Accesări MADRM,

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu un grup de experţi cehi propun utilizarea Sistemul Informațional Geografic (GIS), pentru îmbunătăţirea planificării strategice în localităţile din regiuni. În acest sens, experţii şi specialiştii ministerului s-au reunit, ieri, într-o şedinţă de lucru, în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)”. Proiectul este finanțat de Agenția de Cooperare pentru dezvoltare internațională a Republicii Cehe şi va fi realizat de minister în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest şi  Agențiile de Dezvoltare Regională Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Conform proiectului, până la finele anului 2020, pentru cinci localităţi din ţară vor fi elaborate planuri de dezvoltare strategică fiind utilizate date geospaţiale, ce vor permite stabilirea fixă a limitelor geografice ale localităţilor, trasarea corectă a drumurilor locale, intersectoriale, repartizarea suprafeţelor de teren dintre case etc.
 
Ședința a fost prezidată de către Secretarul de stat responsabil pe domeniul dezvoltării regionale, Dorin Andros, care a specificat că: „este un nou tip de planificare strategică ce va contribui la dezvoltarea localităţilor şi la îmbunătăţirea capacităţilor autorităţilor locale de planifica strategic. Un asemenea proiect pilot a fost implementat în nordul ţării. Utilizarea datelor geospaţiale în planificarea strategică a localităţilor ne va ajuta să atragem investiţii în regiuni şi să creştem numărul proiectelor din localităţile rurale”. De asemenea, oficialul a precizat că utilizarea activă a tehnologiei GIS și folosirea datelor spațiale sunt eficiente pentru planificarea intervențiilor în regiuni.
 
În cadrul şedinţei au fost prezentate activităţile proiectului, pașii următori în realizarea acestuia şi au fost definitivate obiectivele pentru anul 2019, inclusiv, programul cursurilor de formare.
 
În contextul cursurilor de formare, pe parcursul anilor 2019-2021, MADRM va beneficia de asistență tehnică și consultativă din partea Agenției cehe GEOtest, iar 5-7 specialiștii din cadrul MADRM și ADR vor fi instruiţi în utilizarea noilor metode de elaborare a planurilor regionale, dar și prezentarea grafică a unor proiecte concrete.

Copyright © 2019 Agenția de Dezvoltare Regională Nord