print
O nouă ședință a Comisiei regionale în sectorul Alimentare cu apă și canalizare a avut loc la Florești
13.12.2018
1867 accesări

Membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Alimentare cu apă și canalizare (CRS/AAC) din Regiunea de Dezvoltare Nord, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), s-au întrunit joi, 13 decembrie, în incinta S.A. „Servicii Comunale Florești”, în cadrul celei de-a patra ședințe.

La eveniment au mai participat autorități publice locale, reprezentanți GIZ și specialiști ADR Nord.

Despre rolul CRS în monitorizarea implementării acțiunilor Strategiei de Dezvoltare Regională Nord în domeniul AAC și despre implementarea proiectelor investiționale în sectorul AAC, finanțate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și din alte surse în perioada anului 2018, au vorbit Pavel Curcovici și Veronica Savin, specialiști în cadrul ADR Nord.

În cadrul ședinței, Vitalie Ungureanu, director interimar S.A. „Servicii Comunale Florești”, s-a referit la un șir de metode practice de implementare a conceptului de regionalizare a serviciului de alimentare cu apă  și canalizare. Totodată, Tatiana Cantemir, specialistă în cadrul ADR Nord, i-a informat pe membrii CRS/AAC despre crearea și funcționarea Platformei de comunicare pentru membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord și ai celor două Comisii regionale sectoriale. Ulterior, specialista ADR Nord a prezentat și raportul privind activitatea CRS/AAC în anul 2018. De asemenea, membrii CRS/AAC au aprobat planul de activitate al Comisiei pentru anul 2019.

În context, Serghei Cetulean, copreședinte al CRS/AAC, a menționat că actuala abordare în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune are menirea să contribuie la consolidarea cooperării intercomunitare în domeniul AAC.

După ședință, membrii CRS/AAC s-au documentat cum funcționează operatorul S.A. „Servicii Comunale Florești”, care dispune de infrastructură modernă de contorizare a apei, prin implementarea sistemului de citire a datelor la distanță. Gospodăria Comunală Florești, predecesoarea actualei societăți pe acțiuni, a fost înființată în anul 1944, ulterior trecând prin mai multe etape de reorganizare.

CRS/AAC a fost constituită prin Decizia nr. 3 din 29 iunie 2017 a CRD Nord. Tot atunci, CRD Nord a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea  Comisiei este asigurată de ADR Nord cu susținerea proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Amintim că, în cadrul primei ședințe, membrii CRS/AAC l-au ales în calitate de copreședinte al Comisiei pe Serghei Cetulean, primarul satului Parcani, raionul Soroca, implicat în implementarea unui proiect de alimentare cu apă la Parcani. Copreședinte din partea MADRM este Ion Lică, consultant principal, aprobat prin Decizia nr. 2 din 27.09.2017 a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord.

În activitatea sa, CRS/AAC dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate ulterior în cadrul ședințelor CRD Nord. Comisia are drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul AAC, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord