print
O delegație din Regiunea de Dezvoltare Nord a participat la Târgul „Smaki Regionow” din Poznan, Polonia
02.10.2017
2048 accesări ADR Nord,

O delegație din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a participat, în perioada 21-27 septembrie, la Târgul „Smaki Regionow” (Gusturile Regiunilor) din Poznan, Polonia. Cei șapte membri ai delegației, printre care și Victoria Zabolotnîi, șefa interimară a Secției Cooperare și Atragerea Investițiilor din cadrul ADR Nord, au participat la acest eveniment în contextul bunelor relații de colaborare ale Agenției cu Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska.

În vestul Poloniei, delegația din Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei a vizitat trei afaceri de familie din Voievodatul Polonia Mare (Wielkopolska), împreună cu vicemareșalul Regiunii Wielkopolska, Krzysztof Grabowski, și alte delegații din România, Turcia, Slovenia și Croația. „Afacerile prezentate în cadrul acestei vizite de studiu au fost un exemplu elocvent de dezvoltare a unui business având la îndemână resurse financiare limitate”, susține reprezentanta ADR Nord Victoria Zabolotnîi.

În cadrul expo-târgului „Smaki Regionow”, delegația moldovenească a beneficiat de un stand pentru a-și prezenta produsele culinare și, în același timp, a avut posibilitatea să-și promoveze pensiunile agroturistice și mai multe produse tradiționale moldovenești în cadrul expo-târgului internațional.

În cadrul cadrul Forumului Anual „Rețeaua Europeană a Patrimoniului Culinar”, reprezentanta ADR Nord Victoria Zabolotnîi și directorul executiv al Asociației obștești „Pro Cooperare Regională”, Sergiu Mihailov, au prezentat Regiunea de Dezvoltare Nord. Informațiile oferite s-au axat pe dimensiunea economico-culinară Regiunii de Dezvoltare Nord și promovarea acesteia. În acest context, Niclas Fjellström, coordonatorul Rețelei Europene al Patrimoniului Culinar, s-a arătat interesat de un eventual parteneriat cu ADR Nord în vederea promovării potențialului turistico-culinar al Regiunii de Dezvoltare Nord al Moldovei în cadrul Rețelei.

Precizăm că ADR Nord a elaborat în colaborare cu Oficiul Mareșalului Regiunii proiectul „Agroturismul ca soluție pentru dezvoltarea rurală a RDN - transferul celor mai bune practici din Regiunea Wielkopolska”. Proiectul nu a obținut finanțare, însă Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska a decis să finanțeze participarea reprezențanților agroturismului din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova la târgul „Smaki Regionow”, acțiunea fiind inclusă într-un plan comun pentru anul 2017.

Cooperarea dintre Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea Wielkopolska a început în 2015, prin implementarea proiectului comun „Managementul proiectului - instrument al dezvoltării locale şi regionale. Experienţa pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”. Datorită rezultatelor obținute, ADR Nord împreună cu Voievodatul Wielkopolska a inițiat elaborarea proiectului „Suport în dezvoltarea turismului rural sustenabil în Regiunea de Dezvoltare Nord”, care a primit suport financiar din sursele Voievodatului Wielkopolska, precum și a proiectului „Centrul de Informare pentru autoritățile locale din Republica Moldova”, implementat de Fondul de Solidaritate. Totodată, anul trecut, în cadrul unei vizite de studiu, specialiștii ADR Nord au ținut cont de bunele practici în domeniul turismului prezentate de către partenerii polonezi. Experiența polonă în acest sens a servit drept exemplu pentru elaborarea Programului regional sectorial (PRS) în domeniul dezvoltării atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord