print
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a lansat un nou concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională
15.03.2016
2772 accesări MDRC ,

Chișinău, 15 martie 2015. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a lansat un nou concurs de selectare a proiectelor ce vor fi finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), în perioada anilor 2016-2020. Concursul este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 438 din 28.12.2006 privind dezvoltarea regională în R. Moldova și are drept scop dezvoltarea economiei în regiuni, dezvoltarea infrastructurii regionale și locale, precum și modernizarea serviciilor publice locale pe întreg teritoriul țării.

„Vor fi selectate proiecte în valoare totală de 1 miliard de lei care urmează a fi finanţate din sursele FNDR. Astfel, ne dorim să obținem o dezvoltare echilibrată și durabilă a regiunilor. Vom îmbina eforturile și sinergia tuturor actorilor implicați la nivel național și regional pentru a evita abordarea sectorială îngustă și pentru a asigura condițiile de relansare economică în regiunile de dezvoltare”, a comunicat Vasile Bâtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în cadrul conferinței de lansare a concursului de selectare a proiectelor.

De asemenea, ministrul a menționat că eligibili de a participa în concurs sunt autoritățile publice locale de nivelele I și II din cadrul Regiunilor de Dezvoltare Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia.

La rândul său, Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, a prezentat principalele direcții de finanțare, condițiile de participare în concurs, termenul de depunere a conceptelor de proiect și termenul de desfășurare a concursului.

„De astăzi și până pe 3 mai 2016, autoritățile publice locale de nivelele I și II pot depune notele conceptuale de proiect la Agențiile de Dezvoltare Regională. Ulterior, vor fi mai multe etape: de completare a notelor conceptuale, de selectare și de aprobare spre finanțare. Întregul proces va dura 5 luni. Proiectele trebuie să fie în domeniile: infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și sanitație, îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice. Trebuie să concretizăm că, dacă pe parcursul implementării proiectului vor apărea lucrări suplimentare celor prevăzute în proiectul tehnic, atunci aceste lucrări nu vor fi finanțate din FNDR”, a subliniat Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională.

Totodată, oficialii au precizat că în toate regiunile de dezvoltare vor fi organizate seminare de instruire pentru autoritățile publice locale privind abordările concursului, condițiile și criteriile de evaluare a proiectelor, iar pentru a asigura acces maxim la prevederile concursului, pe paginile web www.mdrc.gov.md, www.adrnord.mdwww.adrcentru.mdwww.adrsud.md  vor fi publicate „Instrucțiunile pentru utilizatori privind înaintarea propunerilor de proiecte pentru finanțare din FNDR".

La finalul conferinței, ministrul Vasile Bâtca i-a îndemnat pe cetățeni să își mobilizeze autoritățile să elaboreze și să depună proiecte ce ar soluționa problemele prioritare ale localităților.

Cu detalii despre organizarea concursului de selectare a proiectelor în Regiunea de Dezvoltare Nord vom reveni în curând.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord