print
Lansare de proiect transfrontalier de gestionare a deșeurilor, la Fălești
22.06.2012
3115 accesări

FĂLEȘTI, 22 iunie 2012. Raionul Fălești va coopera cu localități din România și Ucraina la gestionarea deșeurilor. În acest sens, vineri a fost lansat proiectul „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor municipale solide din Republica Moldova, România și  Ucraina”. Evenimentul, la care a participat și viceministrul Mediului Rodion BAJUREANU, a avut loc în incinta Consiliului Raional Fălești.

Amintim că, în data 11 mai 2012, a fost semnat contractul de grant pentru implementarea acestui proiect. Evenimentul a avut loc în incinta Secretariatului Tehnic Comun din municipiul Iași, România. Documentul a fost semnat de președintele  raionului Fălești, Valeriu MUDUC, în numele Consiliului raional, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului al României.

Astfel, implementarea oficială a proiectului a demarat la 12 mai curent și va dura 24 de luni. Proiectul va fi desfășurat de către Consiliul raional Fălești, în parteneriat cu Primăria orașului Fălești, Consiliul Județean Iași, orașul Târgu Frumos, Primăria Novoselitsa, regiunea Cernăuți,  Centrul Regional de Mediu Moldova (REC Moldova) și Asociația Obștească „Cutezătorul”.

În următorii doi ani, cetățenii din cele trei regiuni din arealul transfrontalier Fălești, Novoselitsa, județul Iași vor avea acces la mai multă informație privind gestionarea corectă a deșeurilor menajere solide. În acest scop, în țările participante la proiect vor fi organizate 50 de seminare și conferințe pentru a educa populația. Vor fi desfășurate diferite acțiuni de protecție a mediului și de gestionare corectă a deșeurilor în localitățile primăriilor or. Fălești, Albinețul Vechi, Pruteni, Taxobeni, Izvoare, Ișcălău, Obreja Veche, Egorovca, Logofteni, Catranic, Ilenuța.

De asemenea, se va investi în infrastructura orașelor Fălești, Târgu Frumos și Novoselitsa. Totodată, vor fi construite 60 de platforme pentru colectarea deșeurilor municipale, vor fi confecționate 400 de containere, dintre care 250 de model recomandat de UE. Deșeurile vor fi transportate cu cele patru automobile specializare, care vor fi procurate cu resurse financiare din proiect. Un produs al proiectului va fi și secția de sortare a deșeurilor, care va fi construită la depozitul centralizat din satul Călugăr.

Valoarea proiectului este estimată la circa 11 milioane 400 mii lei. Dintre aceștia, circa 5 milioane 400 mii lei vor fi investite în raionul Fălești. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.

La inițiativa Agenției de Dezvoltare Regională Nord, pentru implementarea acestui proiect, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin proiectul „Dezvoltarea Capacității Regionale și Cooperarea Transfrontalieră în Republica Moldova”, va contribui cu suma de circa 41  mii de euro. În acest sens, la 30 mai 2012, președintele  raionului Falești, Valeriu MUDUC, în numele Consiliului raional, a semnat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) contractul de grant.

Proiectul „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor municipale solide din Republica Moldova, România și  Ucraina” reprezintă o continuare firească a altor două proiecte implementate în raionul Fălești prin programele de Vecinătate România-Republica Moldova și TCAS (program pentru municipalitățile de la frontieră), finanțate de Comisia Europeană.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord