print
La Chișinău a avut loc o conferință națională dedicată realizărilor și perspectivelor R. Modova în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră
05.02.2016
869 accesări MDRC ,

Chișinău, 4 februarie 2016. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Cancelaria de Stat au organizat Conferința Națională „Cooperarea transfrontalieră: realizări și perspective pentru Republica Moldova”. Evenimentul a avut drept scop identificarea Programelor de Cooperare Transfrontalieră (CTF) finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru perioada 2014-2020 și responsabilitățile ce urmează a fi asumate de Republica Moldova în vederea realizării eficiente a programelor.

Totodată, în cadrul conferinței au fost prezentate ultimele evoluții și realizări în implementarea proiectelor finanțate în cadrul actualelor Programe de Cooperare Transfrontalieră eligibile pentru Republica Moldova. De asemenea, a fost organizată și expoziția proiectelor finanțate în cadrul Programelor CTF și Catalogul proiectelor realizate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor această conferință este de o importanță deosebită. La implementarea politicii de dezvoltare regională, soluționarea problemelor regionale poate fi realizată și prin intermediul programelor de cooperare transfrontalieră, deoarece autoritățile locale beneficiază direct de proiectele finanțate de UE. Desigur, proiectele de cooperare transfrontalieră constituie instrumente eficiente de cooperare cu țările membre ale UE, atât pentru rezolvarea problemelor comune, cât și pentru preluarea experienței”, a subliniat, în discursul său de debut, Vasile Bâtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Excelența Sa, Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova, a calificat cooperarea transfrontalieră drept o platformă care contribuie la dezvoltarea relațiilor mai strânse dintre parteneri. Potrivit oficialului, toate proiectele desfășurate în cadrul programului de cooperare transfrontalieră au drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor.

Conferința a constituit o platformă de comunicare în cadrul căreia a fost realizat un schimb de opinii privind perspectivele viitoarelor colaborări, inițierea unor parteneriate între autorități și organizațiile din țările partenere, precum și din țara noastră.

În perioada 2007-2013, în cadrul programelor transfrontaliere, cele mai importante proiecte susținute de UE au fost gazoductul Iaşi-Ungheni, sistemul de prevenire a inundaţiilor de pe râurile Siret şi Prut etc.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord