Prima   -  Regiunea de Dezvoltare Nord   -  Evenimente   -  Festivalul Cartofului (2012) - Premieră națională la Corjeuți! Festivalul Cartofului

Premieră națională la Corjeuți! Festivalul Cartofului

11.11.2012   2280 accesări   ADR Nord

Corjeuți, Briceni, 11 noiembrie. Primul Festival al Cartofului a avut loc în satul Corjeuți, raionul Briceni. Festivalul a promovat cultura cartofului și calitatea bucatelor tradiționale gătite din cartofi. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord și Primăria Corjeuți în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Consiliul Raional Briceni și Federația Națională a Fermierilor din Moldova. La Festivalul Cartofului și-au prezentat produsele circa 40 de agenți economici, iar numărul vizitatorilor s-a ridicat la trei mii.

La eveniment au participat prim-ministrul Vlad Filat; vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei; Marcel Răducan, ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor; Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

În luarea sa de cuvânt, prim-ministrul a felicitat organizatorii și locuitorii regiunii pentru ideea desfășurării acestui festival. Vlad Filat a spus că se mîndrește că agricultorii reușesc an de an nu doar să facă față greutăților, dar și să obțină recolte bogate. „Astfel de evenimente sunt binevenite, căci ne ajută să vedem lucrurile bune care se fac și ne ajută să învățăm unii de la alții cum, prin muncă, putem obține rezultate frumoase. Dacă până în anul 2009 Republica Moldova era țară importatoare de cartofi, pe parcursul ultimei perioade asistăm la faptul că nu doar producem cartofi pentru necesitățile statului, dar și reușim să exportăm. În anul 2011, peste 30 mii tone de cartofi au fost exportate”, a spus Vlad Filat, care s-a pronunțat pentru efectuarea unei analize în acest domeniu, pentru ca producătorii de cartofi să cunoască posibilitățile care există și, astfel, să-și mărească volumul de producere. La final, premierul le-a urat mult succes tuturor celor prezenți la eveniment  și și-a exprimat convingerea că Festivalul Cartofului va deveni o tradiție.

Un mesaj de susținere și felicitare pentru producătorii de cartofi  și pentru participanții la Festivalul Cartofului a trasmis și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu. Mesajul a fost prezentat publicului de către directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

„Este o primă experiență a Agenției de Dezvoltare Regională Nord de a veni în activitatea sa și cu alt tip de activități, fiindcă câțiva ani la rând s-a ocupat mai mult de proiecte de infrastructură, care sunt într-adevăr foarte importante, fiindcă, fără investiții în primul rând în infrastructură, nu există dezvoltare la nivel local”, a menționat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. „O sărbătoare adevărată nu e cea instituită prin decrete, or, în cazul Festivalului Cartofului, inițiativa aparține în primul rând celor care au depus suflet în organizarea acestui eveniment. Următoarea etapă în dezvoltarea culturii cartofului ar însemna nu doar producerea cartofului, dar și dezvoltarea infrastructurii de prelucrare a cartofului. Fiți în continuare așa de cutezători, așa de proactivi și eu vă asigur că veți avea în continuare satisfacția care se citește în ochii dvs. astăzi”, a mai spus, în adresarea sa către agricultori, vicepremierul Valeriu Lazăr.

„Sunt nespus de bucuros să fiu astăzi alături de dvs., să fim împreună cu organizatorii acestui frumos eveniment. Prin acest eveniment, am avut ca scop să scoatem în evidență producătorii de cartofi, care, într-o perioadă scurtă de timp au pus producerea pe picior agro-industrial. Vă doresc să reușiți să faceți exporturi și să demonstrați că dintr-o țară consumatoare Republica Moldova s-a transformat într-o țară exportatoare de produse agricole și în special de cartofi”, a spus Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în mesajul său către producătorii de cartofi și oaspeții evenimentului.

„De ce la Corjeuți, de ce în această parte a țării? Faptul că Republica Moldova s-a transformat într-o țară exportatoare de cartofi este o istorie de succes mulțumită dvs., stimați agricultori. Istoria dvs. de succes demonstrează că se poate. Vreau să vă mai rog încă cel puțin două lucruri: să facem un efort să avem o bază de semințe de cartof în această regiune, fiindcă 15 mii de tone pe an importăm și, vă rog mult, construiți o fabrică de procesare și de înghețare a cartofului, fiindcă în restaurante și în magazine toate sunt de import. Mai facem și aceste lucruri și sper că de la festival la festival ne vom putea bucura și de alte rezultate”, a spus Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Victor Andronic, primarul de Corjeuți, a mulțumit oficialilor din Chișinău pentru că au acceptat invitația de a participa la prima ediție a Festivalului Cartofului și s-a arătat convins că acest evenimentul va deveni o sărbătoare frumoasă pentru toți locuitorii din regiune. Primarul a mulțumit agricultorilor pentru efortul depus an de an și le-a urat  mult succes în activitatea pe care o desfășoară.

Oficialii de la Guvern împreună cu organizatorii evenimentului au vizitat iarmarocul produselor agricole, târgul meșterilor populari, expoziția de tehnică pentru cultivarea cartofului, au degustat din bucate și au discutat cu oaspeții festivalului. De asemenea, au vizitat monumentul naturii „Stânca Å¢iglău”, care face parte din lanțul de recife apărute cu 15-20 milioane de ani în urmă în bazinul Prutului de Mijloc, la nordul Moldovei.

La închiderea evenimentului, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a mulțumit agricultorilor, gospodinelor care au pregătit bucate alese, elevilor care au participat la concursul desenelor și oaspeților pentru participare la Festivalul Cartofului. „Această sărbătoare a cartofului o să fie pentru mai mulți ani, va deveni o frumoasă tradiție!”, a subliniat directorul ADR Nord.

Răcitură din cartofi

La finalul Festivalului, celor mai activi producători de cartofi li s-au dăruit cadouri și li s-au decernat diplome. Diplome și cadouri au obținut și gospodinele care au participat la concursul bucatelor gătite din cartofi. De asemenea, diplome și cadouri au primit interpreții de muzică populară și ușoară și ansamblurile muzicale, precum și elevii de la instituțiile de învățământ din Corjeuți care au participat la concursul desenelor.

Invitatul special la concertul prilejuit de organizarea Festivalului Cartofului a fost interpreta Nelly Ciobanu.

Cartoful, a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu și porumb, a fost cunoscut de oameni cu 8000 de ani în urmă, fiind cultivat de către comunitățile de vânători și culegătorii din apropierea lacului Titicaca, aflat în zona înaltă a munților Anzi, la frontiera dintre Peru și Bolivia.

De ani buni, locuitorii satului Corjeuți, raionul Briceni, își câștigă pâinea din creșterea cartofilor. Corjeuțenii, primii agricultori din Republica Moldova care au început să cultive cartofi pe suprafețe mari, fac investiții importante în cultura cartofului. În anul 2011, în raionul Briceni, suprafețele recoltate cu cartofi s-au mărit cu aproximativ 30 la sută, iar roada obținută acoperea de două ori necesitățile țării.

Festivalul a prezentat cartoful în toate formele și funcțiile lui posibile: crud, pentru a fi cumpărat; pregătit sub formă de bucate fierbinți și reci etc.

Din Programul Festivalului: iarmarocul produselor agricole, târgul meșterilor populari, concurs de desene, prezentarea noilor tehnologii de cultivare a cartofului, spectacol de muzică și dans cu participarea formațiilor artistice din regiune și țară, concursul bucatelor din cartofi (cu degustare), concursul standurilor cu legume, concert cu participarea interpreților de muzică populară și ușoară, hora satului și altele.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord invită jurnaliștii din presa locală și națională să participe la Festivalul Cartofului. Jurnaliștii care vor relata despre eveniment pot participa la concursul pentru instituțiile mass-media cu genericul „Cunoaște Regiunea de Dezvoltare Nord!”, lansat de ADR Nord. Condițiile de participare la concurs se găsesc AICI: http://www.adrnord.md/libview.php?l=ro&idc=195&id=1409

Pentru detalii:

  • Ion Urușciuc, coordonator comunicare, tel./fax.: (+373) 231 29682, mob.: (+373) 78823103, e-mail: comunicare@adrnord.md
  • Tatiana Vîlcu, manager de oficiu, (+373) 231 61980, mob.: (+373) 78823115, e-mail: adrnord@gmail.com