Prima   -  Anunțuri & invitații   -  Anunțuri - Anunț de angajare a 2 asistenți pentru procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Rîșcani, componenta „Aprovizionare cu apă și canalizare”

Anunț de angajare a 2 asistenți pentru procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Rîșcani, componenta „Aprovizionare cu apă și canalizare”

30.06.2011   1309 accesări  

Aprovizionarea cu servicii de apă și canalizare (AC) în Republica Moldova constituie una dintre cele mai mari provocări de dezvoltare ale țării. Majoritatea populației rurale este încă lipsită de apă potabilă și posibilitatea de tratarea a apelor reziduale și aceasta depinde, în mare măsură, de sursele negarantate de apă.

Toate politicile relevante și documentele strategice confirmă faptul că îmbunătățirea situației AC este unul dintre obiectivele-cheie de dezvoltare ale instituțiilor guvernamentale centrale și locale.

De asemenea, relevanța sectorului de aprovizionare cu AC este reflectată și de numărul mare de donatori internaționali și organizații partenere de dezvoltare, care oferă sprijin financiar, tehnic și instituțional.

În prezent, documentele de politică și de cadru strategic a sectorului de aprovizionare AC sunt actualizate, precum și necesitatea de a dezvolta o abordare globală pentru a identifica prioritățile de investiții și a propune modalități de eficientizare a serviciilor pentru furnizorii de apă existenți.

Proiectul GIZ "Modernizarea serviciile publice locale în Republica Moldova"(MSPL) a fost solicitat să sprijine acest proces de identificare, și cu acest scop a fost inițiat procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Riscani, componenta "Aprovizionare cu apă și canalizare". Acest proces este realizat de către Consiliul Raional Riscani cu asistentă oferită de Agentia de Cooperare Internatională a Germaniei (GIZ).

GIZ va  avea ca sarcină să sprijine Administrațiile raionului Cahul și Rîșcani în îmbunătățirea SDSEurilor existente și să aplice schița de metodologie privind identificarea priorităților de investiții în aprovizionarea cu apă și canalizare, elaborată in cadrul proiectului "Susținerea elaborării unui plan de investiții/actiuni întru facilitarea implementării noii strategiei de aprovizionare cu apă și canalizare a Guvernului Republicii Moldova". Deoarece această metodologie este la ”‹”‹faza de proiect și nu a fost încă aprobată, este esențial să se inregistreze experiențele accumulate la faza de testare pentru a iniția o dezbatere largă și a  oferi recomăndari cu privire la modificările și amendamentele potențiale care vor aparea sub forma unui manual, unde vor fi incluse exemple practice și lecțiile învățate. Un alt element al acestui proces este nevoia de a ajuta în identificarea celor mai potrivite opțiuni pentru conectarea infrastructurilor existente și celor nou create de apă și canalizare la furnizorii de apă(scaling up), în vederea îmbunătățirii calității și durabilității economice a furnizării și managementul serviciilor de AC.

Această activitate va fi realizata in baza unui acord de parteneriat între administrația raionului Riscani, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, echipa de doctoranzi de la Universitatea Humboldt din Germania (echipa SLE), echipa de experți tehnici ai GIZ (echipa GOPA).

Consiliul Raional Riscani va crea un Grup de lucru local, care va avea sarcina să planifice, implementese, documenteze toate activitățile procesului de actualizare a strategiei, să asigure descrierea părților componente ale documentului de actuașizare a SDSE a raionului Riscani. Pentru a facilita activitatea acestui grup GIZ va angaja 2 persoane pentru perioada iulie - septembrie, asistenti ai Grupului local de lucru si a echipei SLE.

Persoanele angajate vor indeplini următoarele SARCINI:

- Asistență Consiliului raional și echipei SLE in procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică, componenta AAC;

- Traducerea documentelor elaborate Română-Engleză și Engleză-Română;

- Traduceri in timpul sedintelor și atelieror de lucru, a vizitelor echipei SLE in localitati;

- Pregătirea, facilitarea desfășurării si documentarea tuturor evenimentelor organizate;

- Moderarea atelierelor de lucru, după caz;

- Facilitarea desfășurării interviurilor;

- Facilitarea colaborării dintre echipa SLE si alți parteneri;

- Elaborarea fiselor de proiect pentru asigurarea cu apă și canalizare a localităților raionului;

- Elaborarea altor documente necesare pentru documentare procesului de actualizare a strategiei.

Cerinte fată de potențialii aplicanti:

  • Cunostinte despre procesul de elaborare a strategiilor locale,
  • un nivel bun de vorbire și scriere în limba română și engleză,
  • competențe în coordonarea și comunicarea cu instituțiile de stat și actorii non-statali,
  • capacități de asistență în elaborarea documentelor de strategie, a fiselor de proiect,
  • deținerea experienței de lucru cu autoritățile publice locale.

Persoanele interesate de această oferta vor expedia CV la adresa ADR Nord (adrnord@gmail.com) si Consiliul raional Riscani (cradinvest@gmail com ), pina la data de 5 iulie 2011.

Pentru informații suplimentare vă puteti adresa la Margareta VAMEȘ, consultant GIZ, tel 023129779, e-mail margareta.vames@giz.de.