Prima   -  Noutăți - Seminar regional de consultare publică a proiectului Strategiei Naționale de Mediu pentru perioada anilor 2012-2022, la Bălți

Seminar regional de consultare publică a proiectului Strategiei Naționale de Mediu pentru perioada anilor 2012-2022, la Bălți

27.07.2011   5040 accesări  

Un seminar regional de consultare publică a proiectului Strategiei Naționale de Mediu a Republicii Moldova pentru perioada anilor 2012-2022 a avut loc miercuri, 27 iulie a.c., în incinta Hotelului „Bălți” din municipiul Bălți.

În luarea sa de cuvînt de la deschiderea seminarului, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a vorbit despre importanța elaborării și implementării Strategiei Naționale de Mediu atît la nivel național, cît și la nivel local. Directorul ADR Nord a subliniat necesitatea unei colaborări productive între autoritățile centrale din domeniu cu autoritățile publice locale. Doar în acest mod, potrivit lui Ion Bodrug, va fi posibilă realizarea tuturor prevederilor strategiei respective. „Salutăm această inițiativă de consultări publice a Strategiei Naționale de Mediu pentru perioada anilor 2012-2022. Ceea ce se propune este o măsură foarte bine pusă la punct din punct de vedere a priorităților și a regulilor Uniunii Europene”, a declarat directorul ADR Nord.

La Seminar au participat reprezentanți reprezentanți ai Ministerului Mediului, președinți și vicepreședinți ai raioanelor din regiunea de nord a republicii, primari, reprezentanți ai organelor teritoriale de ocrotire a sănătății, reprezentanți ai asociațiilor obștești din teritoriu.

Seminarul a avut ca scop discutarea proiectului structurii Strategiei, a obiectivelor generale de promovare a principiilor dezvoltării durabile și creșterii economice verzi, discutarea integrării cerințelor de mediu în dezvoltarea social-economică a țării la nivel național și local, stabilirea obiectivelor sectoriale și indicatorilor în domeniul mediului, determinarea rolului APL și a partenerilor locali, a asociațiilor obștești, în elaborarea, promovarea și implementarea strategiei. De asemenea, au fost puse în discuție prioritățile locale în domeniul protecției mediului, acțiunile necesare, atragerea mijloacelor financiare etc.

Seminarul a fost organizat de către Ministerul Mediului în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Centrul Național de Mediu.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului „Promovarea dezvoltării durabile a Moldovei prin apărarea dreptului la un mediu sănătos”, implementat de Centrul Național de Mediu, grație susținerii generoase a poporului american, prin prisma Programului de Granturi pentru Democrație al Ambasadei SUA din Republica Moldova, și a poporului lituanian, prin prisma Programului de Grantului al Ambasadei Republicii Lituania în Chișinău.

Acest eveniment este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA și cofinanțat de Ambasada Lituaniei în Chișinău. Opiniile, constatările și concluziile prezentate și discutate în cadrul evenimentului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA și pe cele ale Ambasadei Lituaniei.