Prima   -  Noutăți - Oportunitățile investiționale în Regiunea de Nord, discutate la Bălți

Oportunitățile investiționale în Regiunea de Nord, discutate la Bălți

14.05.2011   5429 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în colaborare cu Centrul „Pro-Europa” Bălți, Consulatul General al României la Bălți și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți au organizat, sîmbătă, 14 mai a.c., în contextul Zilelor Europei în Moldova, o masă rotundă cu genericul „Oportunități investiționale în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”.

Prin această masă rotundă, organizatorii au dorit să discute despre climatul investițional, dar și despre oportunitățile pe care le oferă regiunea de nord potențialilor parteneri din țările-membre ale Uniunii Europene.

Mesaje de salut au prezentat participanților la masa rotundă Veaceslav Guțuțui, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, precum și Nicanor D. Teculescu, consul general al României la Bălți.

În cadrul lucrărilor mesei rotunde, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a vorbit despre instrumentele de finanțare europene pentru proiectele regionale. În contextul prezentării generale a activității ADR Nord, directorul Agenției, Ion Bodrug, a vorbit și despre importanța susținerii pe care Regiunea de Dezvoltare Nord o are de la Uniunea Europeană. Directorul adjunct al Zonei Economice Libere „Bălți”, Vasile Șoldan, s-a referit la perspectivele investiționale în Zona Economică Liberă din „Bălți”. Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Marius Lazurca, a vorbit despre oportunitățile investiționale în Regiunea de Nord a Republicii Moldova.

Tot astăzi, Centrul de Informare Europeană a fost inaugurat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. La eveniment a participat Dirk Schuebel, ambasador, șef al Delegației UE în R. Moldova. Centrul de Informare Europeană inaugurat la Bălți „este o șansă unică de a descoperi și aprofunda relațiile noastre și, totodată, de a celebra diversitatea și valorile care stau la baza integrării europene”, a menționat, în discursul său, ambasadorul Dirk Schuebel.

În a doua jumătate a zilei de sâmbătă, un șir de evenimente prilejuite de marcarea Zilei Europei sunt programate să se desfășoare în Piața Vasile Alecsandri din Bălți, unde reprezentanți ai zece state europene au instalat șapte corturi și au prezentat 15 proiecte comunitare. De asemenea, cu această ocazie vor fi organizate școli de limbi europene, unde vizitatorii vor avea ocazia să învețe cuvinte și fraze în mai multe limbi europene.

Ziua Europei este consemnată la Bălți, în premieră, la nivel oficial. În luna aprilie, autoritățile orașului Bălți și Delegația Comisiei Europene în R. Moldova au ajuns la înțelegerea să organizeze acțiuni de consemnare a Zilei Europei în municipiul Bălți la 14 mai.