Prima   -  Noutăți - Ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a lansat la Bălți activitatea Agenției de Dezvoltare Regională Nord

Ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a lansat la Bălți activitatea Agenției de Dezvoltare Regională Nord

23.04.2010   2243 accesări   MCDR

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, președintele Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, a menționat faptul că dezvoltarea regională este un concept nou pentru Republica Moldova și va necesita un anumit efort din partea celor implicați în acest proces pentru a aduce claritate referitor la faptul că Republica Moldova, care este o țară mică, dar dens populată, merită să aibă o dezvoltare echilibrată. În situația când activitatea economică a țării este preponderent concentrată în două orașe mari, se impune necesitatea dezvoltării echilibrate a tuturor regiunilor. Or, atât persoanele care desfășoară o activitate economică, cât și cetățenii de rând urmează să resimtă aceeași grijă în fiecare regiune a țării. 

Efectuând o retrospectivă a conceptului de dezvoltare regională, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a amintit faptul că ideea respectivă a început să fie acreditată în anii 2005, când a demarat procesul de elaborare a proiectului de lege privind dezvoltarea regională. 

În același context, ministrul construcțiilor și dezvoltării regionale Marcel Răducan a menționat că așteptările față de Agențiile de Dezvoltare Regională sunt foarte înalte. Iar pentru ca așteptările oamenilor să devină realitate trebuie să muncim, cu atât mai mult că acest proces este salutat și susținut de către întreaga comunitate a donatorilor ADR Nord a fost creată pentru a asigura implementarea eficientă a obiectivelor Strategiei de Dezvoltare Regională și altor documente de politici publice privind dezvoltarea durabilă a regiunilor țării. Echipa ADR Nord își va axa activitatea pe efectuarea analizei dezvoltării social-economice din regiune și elaborarea strategilor și proiectelor de dezvoltare regională, precum și pe coordonarea și monitorizarea implementării obiectivelor de dezvoltare regională. 

Totodată, ADR Nord va acorda asistență autorităților administrației publice locale în dezvoltarea echilibrată și durabilă a tuturor localităților din regiunea de nord a țării, prin identificarea oportunităților și posibilităților de realizare a priorităților de dezvoltare regională identificate, printre care reabilitarea infrastructurii fizice, dezvoltarea sectorului privat și dezvoltarea pieței forței de muncă, asigurarea protecției mediului și sporirea atractivității turistice. De asemenea, ADR Nord urmează să contribuie la identificarea și atragerea mijloace nebugetare necesare implementării strategiilor și proiectelor de dezvoltare regională. 

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase