Prima   -  Noutăți - Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a prezidat prima ședință a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a prezidat prima ședință a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale

22.02.2010   1689 accesări  

Vineri, 19 februarie curent, viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a prezidat prima ședință a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR).

Din componența nominală a consiliului fac parte ministrul de stat Victor Bodiu, ministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale Marcel Răducan, ministrul Finanțelor Veaceslav Negruța, ministrul Mediului Gheorghe Șalaru, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Anatol Șalaru, precum și președinții consiliilor regionale din republică, reprezentanții sectorului privat din partea Consiliilor regionale.

Scopul ședinței a fost discutarea de către membrii CNCDR a proiectului Strategiei naționale de dezvoltare regională (SNDR) 2010-2012 spre înaintarea ulterioară către aprobare Guvernului.

În cadrul ședinței au fost dezbătute următoarele subiecte: cadrul legal și instituțional privind dezvoltarea regională; sursele de finanțare; importanța creării premiselor instituționale favorabile implementării cu succes a SNDR.

În acest context, a fost menționată structura de finanțare a SNDR și anume: 56% din cheltuielile implementării strategiei vor fi acoperite din fondurile proiectelor DFID/SIDA (Department for International Development/ Swedish International Development Cooperation Agency), iar restul, 44%, din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

La finalul ședinței, membrii CNCDR au dat aviz pozitiv proiectului SNDR, acesta urmând a fi prezentat spre aprobare Guvernului în ședința de miercuri, 24 februarie curent.

SNDR 2010-2012 este principalul document de planificare a dezvoltării regionale ce reflectă politica națională și determină mecanismele naționale în acest domeniu. Scopul de bază al SNDR este crearea cadrului instituțional al dezvoltării regionale, axându-se pe inițierea și menținerea unui cadru de gestiune, implementare, finanțare, monitorizare și de evaluare a sectorului.