Prima   -  Noutăți - ADR Nord evaluează impactul sistemului de iluminat stradal din Tătărăuca Veche

ADR Nord evaluează impactul sistemului de iluminat stradal din Tătărăuca Veche

10.06.2022   1114 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord continuă să evalueze impactul unor proiecte de dezvoltare regională implementate anterior în Regiunea de Dezvoltare Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Joi, 9 iunie 2022, în cadrul celei de-a doua vizite de monitorizare post-implementare din acest an, specialiștii Secției monitorizare și evaluare s-au deplasat în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca, unde au discutat cu autoritățile publice locale despre măsurile privind asigurarea durabilității proiectului-pilot „Iluminare stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca”, implementat de ADR Nord în perioada 2012-2013 și finanțat prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de GIZ Moldova.

În cadrul vizitei, s-a desfășurat o ședință de lucru cu participarea primarului, consilierilor, agenților economici, directorul ÎM „Tătărăuca Service”  creată în cadrul proiectului , directorului GAL „Colinele Nistrene” și specialiștilor ADR Nord, în scopul evaluării rezultatelor atinse în perioada post-implementare a proiectului, asigurării durabilității proiectului în comunitate, precum și multiplicării acestei experiențe în regiune.

Specialiștii SME au constatat menținerea indicatorilor de produs și rezultat la nivelul celor planificați în nota conceptuală a proiectului, precum și o creștere a unor indicatori. La ședință s-a mai discutat despre provocările întâlnite după finalizarea proiectului, măsurile întreprinse pentru soluționarea lor. Totodată, specialiștii ADR Nord au oferit recomandări pentru asigurarea durabilității și creșterea indicatorilor și impactului proiectului în comunitate.

Șefa SME, Ala Cucu, susține că rapoartele elaborate de ADR Nord în urma evaluării impactului proiectelor implementate „ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum să implementăm proiectele viitoare, ce lecții să învățăm și ce bune practici să încurajăm și să le multiplicăm”.

ADR Nord urmează să elaboreze un raport de monitorizare și evaluare a impactului și durabilității proiectului din Tătărăuca Veche. Raportul va conține concluzii și recomandări de care se va ține cont în procesul de implementare a unor proiecte similare.

La Tătărăuca Veche au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidență a energiei electrice. Lungimea rețelelor este de peste 21 de kilometri. Costul investiției constituie peste 3,4 milioane lei. Sistemul de iluminare este funcțional din ianuarie 2013. 

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase